V sobotu 9. 2. 2019 proběhl v příjemném prostředí hotelu Amphone (Brno) křest nové knihy „Upečeno s láskou“.
S článkem o této události jsem nějak nepospíchala, měla jsem za to, že si s odstupem několika dnů utřídím myšlenky. Nezadařilo se – každý den se vynoří nové vzpomínky a střípky z křestu, všechny stejně silné, milé a srdečné…
Je to, bylo to prostě tak silné, že se to slovy nedá dost dobře obsáhnout – musí se to zažít ♥

Tak tedy…nejprve strohá fakta:

  • 9. 2. 2019 v hotelu Amphone (Brno) proběhl křest nové knihy „Upečeno s láskou“.
  • Zúčastnilo se ho cca 100 lidí, příznivců domácího pečení chleba a drobného pečiva
  • Křest velice příjemně vedla a moderovala redaktorka knihy Upečeno s láskou, Petra Havelková
  • Hrou na klavír doprovázel Adam Mikulášek
  • Fotografoval Jiří Sláma, autor titulní fotografie obálky knihy Upečeno s láskou a také některých dalších fotografií v knize
  • Kniha měla čtyři vzácné a milé kmotry.
    Byli jimi (zleva): Dana Štechová (pekařka a majitelka malého Danina pekařství v Děčíně), Martin Jaroš (systémový inženýr, strojní vynálezce a producent, a také kvalifikovaný pekař, majitel pekárny Paneolit v Brně), Maškrtnica – Juliana Fischerová (snad všem známá pekařka, zakladatelka PečemPecen na Facebooku) a spisovatelka Lidmila Kábrtová.

Nakonec – na představování autorek i kmotrů jejich knihy se můžete podívat sami. (Doporučuji pustit přímo na YouTube. Snad omluvíte zhoršenou kvalitu videa, nahraného na mobil, v protisvětle…)

Celé odpoledne se neslo v přátelské atmosféře…povídání redaktorky Petry, nás autorek i kmotrů  přerušoval občasný souhlasný smích i uznalý potlesk – prostě milé a pohodové setkání s přáteli, z nichž některé jsem zatím znala jen virtuálně a teprve tady jsme se mohli pozdravit a obejmout. Setkání lidí, kteří sdílí společnou vášeň – kváskové pečení.

Když přešla řeč na pečení našich předků, bylo zmíněno komunitní pečení v peci obce Košíky – v nové knize je o něm celý obsáhlý článek.  Slovo pak dostala Zdenka Palátová z Třebíče. Krátce povykládala o pečení jejich kváskového chleba v pekárně Vrátka v Třebíči, všechny nás pozvala na návštěvu a na závěr přidala radu, která všechny rozesmála – „… kvásek potřebuje krmení. Je jako chlap – když je hladovej, je kyselej.“

Martin Jaroš a Zdenka Palátová

Při tom všem povídání se nasytily nejen duše, i jazyk dostal ochutnat  🙂 Kromě pečiva a dobrot, připravených podle receptů z nové knihy, bylo na stolech nakrájeno k ochutnání i pečivo, které přinesli někteří z hostů – jeden chleba hezčí než druhý.
Slané pečivo doplnilo jako příjemná tečka i něco sladkého – tady bych od srdce ráda  jmenovitě poděkovala milé kamarádce Libušce (Libování v kuchyni), která je výbornou cukrářkou. Ke všem těm kynutým dobrotám na stole jsme mohli přistrčit k ochutnání Libuščiny makronky a cupcaky s malinovým krémem – každý s malinkou jmenovkou ve tvaru srdíčka, s nápisem Upečeno s láskou (s tím si prý „vyhrál“ i Libuščin muž David, kterému za tu otročinu také velice děkuji!).

A kmotr knihy, Martin Jaroš přinesl z Paneolitu ochutnat skvostné pečivo kváskové i s drožďovými prefermenty. Pečivo, na které těsto kyne třeba celý den nebo dva a věřte, na chuti je to pak náramně poznat! Kdo ochutnal, určitě potvrdí! (Popř. si zaskočí nakoupit do Paneolitu v Brně, na Pekařskou ulici. 🙂 )
Děkuji, Martine!

Samotný křest proběhl lehce netradičně – kniha byla pokřtěna moukou 🙂 Každý z kmotrů knize popřál něco do vínku – můžete si poslechnout z videa:

 

Kratičkou třicetivteřinovou zprávu bylo možné díky Josefu Vičařovi zhlédnout v tomto díle Týdnu v regionech – na ČT1 (Od 22.min 18´)

 

Bylo to prostě…nádherné 
Důstojné i dojemné, příjemné, veselé a chvílemi i trochu hektické.  Povykládat se všemi jsem si určitě nestihla, z podepisování knih mě lehce bolela ruka ještě den poté, v neděli 🙂

Večer jsem si domů z Brna dovezla plný kýbl květin, spoustu milých drobnějších i větších dárků od Vás a hlavně – hlavu a srdce nabité zážitky i vděkem. Za to, že jste; za to, jak kladně je nová kniha přijímána i za to, že Vám to stálo za námahu se za námi vůbec dojít podívat – často i z veliké dálky.

Děkuji! 

 

 

Ještě jedna věc, něco jako P. S. pro Vás.
V mnoha příspěvcích nebo vašich vzkazech se objevují ztotožnění se se slovy mé kamarádky Dany, kterými přála knize při křtu.
Těm z Vás, kteří jste nemohli být přítomni, jsem Danina slova (popřála ze čtyř „sudiček“ jako ta poslední a sklidila velké dojetí a souhlasný potlesk všech zúčastněných lidí) opsala, jako příjemnou tečku za opravdu vydařeným křtem naší nové knihy.

Dana Štechová:
„….přála bych nikoliv knížce, ale přála bych vám, pečte chleba! Pečte chleba, protože zjistíte, že dobrý chleba se dá upíct dobře. Dobrý chleba se dá upíct, když k němu máte pokoru, když ten chleba cítíte a věříte mu a věříte i sobě. Chleba vás naučí spoustu věcí. A je úplně jedno, jestli půjdete podle knížky, která vám pomůže, nebo na to půjdete spontánně a budete „sesypávat“ a knížku si necháte jako záchrannou brzdu…
Ale protože držím knížku v ruce a je to kus Ivy a kus Lídy, přeju – držte se dobrýho chleba a mějte život takový, jaký ten chleba je. Dobře vypečenej, žádnej kyselej, lehce navinulej, ale hlavně váš!“

 

Za natočení videa děkuji Katce Ondrové z Košíků a za fotografie děkuji Jirkovi Slámovi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.