Pevnější žitno-pšeničné kostky, vhodné k proříznutí naplocho a promazání…třeba nějakou dobrou pomazánkou…nebo jen máslem, dozdobené plátkem uzeného lososa a kouskem listu ledového salátu…salátem, kouskem grilovaného masa a kapkou ochucené tatarky…variací je, tak jako chutí, opravdu mnoho. Záleří jen na Vás, Vaší chuti.
♥
SUROVINY:
Rozkvas:
40 g žitného kvasu
200 g vody
200 g žitné celozrnné mouky
Suroviny na rozkvas spolu dobře promísíme a zakryté proti osýchání necháme 10-12 hodin (v závislosti na okolní teplotě) kvasit.
Dále:
170 g vody
50 g žitné celozrnné mouky
100 g žitné chlebové mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky soli
lžička drceného kmínu (můžete vynechat)
POSTUP:
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin, dobře promícháme, nějak více hníst není třeba. Necháme částečně nakynout . Opět v závislosti na teplotě – 40-70 minut, pak těsto na pomoučené desce stolu prohněteme a zlehka vyválíme na obdélník o síle asi 1,5 cm a rozměrech cca 20×25 cm. Těsto pak rozkrájíme na 9-12 čtverců nebo obdélníčků a pmocí širší stěrky je všechny přeneseme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Celý plech vsuneme do velkého igelitového sáčku (tašky), který těstu udrží teplo a vlhkost.
Po nakynutí (1,5-2 hodiny) kostky postříkáme vodou z rozprašovače, můžeme sypnout lněnými semínky, a v rozehřáté troubě upečeme (220°C/20-25 minut).
.
Dobry den. Tak jsem zalozila kvasek presne podle Vaseho rceptu. Podarilo se a dneska jsem poprve upekla prave tyto kostky. Mnam. Uzasne. Diky za vase recepty.
To jsem ráda, že se zadařilo! :-)
Vadi prosim, ze jsem rozkvas udelala ze zitne chlebove mouky ? Dal pak budu postupovat dle receptu. Dekuji.
Nevadí, jen dejte do rozkvasu o 10 g vody (veliká lžíce) méně.