Kvásková vánočka

Vánočku peču vlastně během celého roku, máme ji rádi. Tahle poslední je kynutá kouskem žitného kvásku, pečená ve formě (ale dá se i zaplést). Je voňavá, lehounká a výborná i druhý den.

 Suroviny:

20 g pravidelně krmeného žitného kvásku
110 g vody
110 g hladké mouky
– dobře promícháme a zakyryté necháme v teple asi 9-12 h kvasit.

(Vykvašený základ bude nakysle vonět a na povrchu se dělají „kráterky“ od prasklých bublinek.)

 Dále:
20 g vody

1 vejce
50 g měkké Hery
75 g cukru
špetka soli
strouhaná citrónová kůra
hrstka rozinek
260 g hladké mouky

 

Postup:

k rozkvašenému základu přidáme postupně všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto, které zakryjeme fólií (nebo i s mísou uložíme do sáčku) a necháme v teple kynout.

Vykynuté těsto propracujeme, zformujeme do válečku a uložíme do vymazané formy na vánočku – vymazala jsem sádlem a lehce vysypala mandlovými lupínky.

Těsto je vhodné i na zapletení vánočky, pouze bych ji, kvůli delší době kynutí před pečením, určitě z boků pod fólií, na které bude kynout, lehce zapřela, ať se nerozjede……

Celou bábovku i s formou je dobré znovu nechat kynout v igelitu, neosýchá.

Vykynutou vánočku jsem vložila do studené trouby, zapnula na 170°C a upekla. Vpíchnutím špejle zjistíme, jestli je vánočka dostatečně propečená a opatrně vyklopíme z formy.

Zaplétanou vánočku, bez formy, je potřeba vložit do dobře vyhřáté trouby. Pokud bychom ji pekli jako tu ve formě, od studeného startu, na plechu by se hodně rozjela do stran.

9 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, dnes jsem si koupila formu na vánočku a hledám informace jak vánočku z kvásku nejlépe upéct. Zkoušela jsem 4 krát zapletenou, pokaždé po zapletení krásná, po upečení hrozná placka. Tak a ted k té formě, opravdu strčit vykynutou vánočku z formou do studené trouby? Všude píšou vyhřát … Tak abych to zase nevyhodila. Děkuji za radu.
    Lenka

    • Dobrý den, Lenko,
      pokud ji dáte do studené trouby (nesmí být ale překynutá!), než se trouba vyhřeje, těsto ještě pěkně vyběhne.
      Klidně ji ale dejte i do trouby vyhřáté, jen trochu zmírněte stupně (max.170°C) nebo se vám svrchu zapeče a těsto se nebude mít kam rozpínat – vánočka vám hodně popraská.
      Držím palce!
      Iva

  • Dobrý den, paní Ivo 🙂 dnes jsem pekla vaši kváskovou vánočku a je úžasná 🙂 Bála jsem se toho pečení od studeného startu, ale musím uznat že je to super, vánočka krásně naběhla a od dovršení teploty 170°C se pekla už jen krátce. Je nadýchaná, voňavá a vláčná… Příště si musím zvětšit dávku, abychom měli všichni dost – forma to snese 😉 Děkuji za další bezchybný recept..Přeju pěkný den

  • Dobrý den, zeptám se asi hloupě,ale mohu z testa udelat i mazanec? Z klasickeho kynuteho to tak dělám,ale u kvaskoveho mam respekt. Dekuji

  • dobrý den prosím jak dlouho mám nechat vánočky kynout před dáním do formy a potom než jí dám do trouby. Děkuji

    • Dobrý den, Lenko,
      před vložením do formy stačí chvilka (max. 30 min), ale už jsem vyzkoušela i bez tohoto kynutí – jen uhníst těsto a hned ho urovnat do formy. I s formou těsto vložíte do velkého sáčku, který uzavřete. Pomůže kynoucímu těstu udržet teplo a vlhko, které potřebuje.
      Necháte vykynout téměř do dvojnásobného objemu těsta a upečete – doporučila bych na studený start. Tzn. vložit vánočku do trouby a teprve pak zapnout – forma se bude rovnoměrně nahřívat i s troubou a těsto dokyne, než se začne větším teplem zapékat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.