Kvásková vánočka

Vánočku peču vlastně během celého roku, máme ji rádi. Tahle poslední je kynutá kouskem žitného kvásku, pečená ve formě (ale dá se i zaplést). Je voňavá, lehounká a výborná i druhý den.

 Suroviny:

20 g pravidelně krmeného žitného kvásku
110 g vody
110 g hladké mouky
– dobře promícháme a zakyryté necháme v teple asi 9-12 h kvasit.

(Vykvašený základ bude nakysle vonět a na povrchu se dělají „kráterky“ od prasklých bublinek.)

 Dále:
20 g vody

1 vejce
50 g měkké Hery
75 g cukru
špetka soli
strouhaná citrónová kůra
hrstka rozinek
260 g hladké mouky

 

Postup:

k rozkvašenému základu přidáme postupně všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto, které zakryjeme fólií (nebo i s mísou uložíme do sáčku) a necháme v teple kynout.

Vykynuté těsto propracujeme, zformujeme do válečku a uložíme do vymazané formy na vánočku – vymazala jsem sádlem a lehce vysypala mandlovými lupínky.

Těsto je vhodné i na zapletení vánočky, pouze bych ji, kvůli delší době kynutí před pečením, určitě z boků pod fólií, na které bude kynout, lehce zapřela, ať se nerozjede……

Celou bábovku i s formou je dobré znovu nechat kynout v igelitu, neosýchá.

Vykynutou vánočku jsem vložila do studené trouby, zapnula na 170°C a upekla. Vpíchnutím špejle zjistíme, jestli je vánočka dostatečně propečená a opatrně vyklopíme z formy.

Zaplétanou vánočku, bez formy, je potřeba vložit do dobře vyhřáté trouby. Pokud bychom ji pekli jako tu ve formě, od studeného startu, na plechu by se hodně rozjela do stran.

13 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, dnes jsem si koupila formu na vánočku a hledám informace jak vánočku z kvásku nejlépe upéct. Zkoušela jsem 4 krát zapletenou, pokaždé po zapletení krásná, po upečení hrozná placka. Tak a ted k té formě, opravdu strčit vykynutou vánočku z formou do studené trouby? Všude píšou vyhřát … Tak abych to zase nevyhodila. Děkuji za radu.
    Lenka

    • Dobrý den, Lenko,
      pokud ji dáte do studené trouby (nesmí být ale překynutá!), než se trouba vyhřeje, těsto ještě pěkně vyběhne.
      Klidně ji ale dejte i do trouby vyhřáté, jen trochu zmírněte stupně (max.170°C) nebo se vám svrchu zapeče a těsto se nebude mít kam rozpínat – vánočka vám hodně popraská.
      Držím palce!
      Iva

  • Dobrý den, paní Ivo 🙂 dnes jsem pekla vaši kváskovou vánočku a je úžasná 🙂 Bála jsem se toho pečení od studeného startu, ale musím uznat že je to super, vánočka krásně naběhla a od dovršení teploty 170°C se pekla už jen krátce. Je nadýchaná, voňavá a vláčná… Příště si musím zvětšit dávku, abychom měli všichni dost – forma to snese 😉 Děkuji za další bezchybný recept..Přeju pěkný den

  • Dobrý den, zeptám se asi hloupě,ale mohu z testa udelat i mazanec? Z klasickeho kynuteho to tak dělám,ale u kvaskoveho mam respekt. Dekuji

  • dobrý den prosím jak dlouho mám nechat vánočky kynout před dáním do formy a potom než jí dám do trouby. Děkuji

    • Dobrý den, Lenko,
      před vložením do formy stačí chvilka (max. 30 min), ale už jsem vyzkoušela i bez tohoto kynutí – jen uhníst těsto a hned ho urovnat do formy. I s formou těsto vložíte do velkého sáčku, který uzavřete. Pomůže kynoucímu těstu udržet teplo a vlhko, které potřebuje.
      Necháte vykynout téměř do dvojnásobného objemu těsta a upečete – doporučila bych na studený start. Tzn. vložit vánočku do trouby a teprve pak zapnout – forma se bude rovnoměrně nahřívat i s troubou a těsto dokyne, než se začne větším teplem zapékat.

  • Dobrý den, Ivo,
    tak tahle vánočka se mně nepovedla. Už rozkvas moc nenaběhl, a těsta pak spíše ubylo, než aby nakynulo. Kváskem to ale nebude, protože ze stejného kvásku jsem část rozkvasila na příště a tato část nakynula krásně. Napadá Vás , čím to múže být?
    Děkuji za odpověď.

      • Dobrý den, Ivo,
        určitě to zkusím znovu ať už podle původního receptu, nebo podle Vašeho odkazu. Běžně peču vánočku z droždí, ale chtěla jsem zkusit z kvásku. Chleba jsem začala podle Vašich receptů péct asi před 4 měsíci, předtím jsem nikdy žádný neupekla. A už jsem vyzkoušela asi osm různých. Pečení mě začalo bavit. Chtěla bych se ještě zeptat, jestli používáte vodu kupovanou, nebo převařenou z kohoutku. Někde jsem četla, že převařená se nemá používat. A tak pořád používám kupovanou. Děkuji předem za odpověď.
        Magda

        • Dobrý den,
          vodu používám jen natočenou z kohoutku, máme dobrou. Pokud by byla cítit chlorem, nechala bych ji natočenou odstát na lince přes noc, chlor by měl vyprchat. Ale jinak to víc neřeším 🙂
          Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.