Vánočku peču vlastně během celého roku, máme ji rádi. Tahle poslední je kynutá kouskem žitného kvásku, pečená ve formě (ale dá se i zaplést). Je voňavá, lehounká a výborná i druhý den.

 Suroviny:

20 g pravidelně krmeného žitného kvásku
110 g vody
110 g hladké mouky
– dobře promícháme a zakyryté necháme v teple asi 9-12 h kvasit.

(Vykvašený základ bude nakysle vonět a na povrchu se dělají „kráterky“ od prasklých bublinek.)

 Dále:
20 g vody

1 vejce
50 g měkké Hery
75 g cukru
špetka soli
strouhaná citrónová kůra
hrstka rozinek
260 g hladké mouky

 

Postup:

k rozkvašenému základu přidáme postupně všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto, které zakryjeme fólií (nebo i s mísou uložíme do sáčku) a necháme v teple kynout.

Vykynuté těsto propracujeme, zformujeme do válečku a uložíme do vymazané formy na vánočku – vymazala jsem sádlem a lehce vysypala mandlovými lupínky.

Těsto je vhodné i na zapletení vánočky, pouze bych ji, kvůli delší době kynutí před pečením, určitě z boků pod fólií, na které bude kynout, lehce zapřela, ať se nerozjede……

Celou bábovku i s formou je dobré znovu nechat kynout v igelitu, neosýchá.

Vykynutou vánočku jsem vložila do studené trouby, zapnula na 170°C a upekla. Vpíchnutím špejle zjistíme, jestli je vánočka dostatečně propečená a opatrně vyklopíme z formy.

Zaplétanou vánočku, bez formy, je potřeba vložit do dobře vyhřáté trouby. Pokud bychom ji pekli jako tu ve formě, od studeného startu, na plechu by se hodně rozjela do stran.