kváskové kořenové bagety

Bagety jsou křupavé, střída malinko žvýkavá a plná velkých ok. Druhý den se křupavost kůrky ztratí, ale střída zůstává stejně dobrá. Postup práce je vlastně stejná jako u mišošek, které peču už více než rok a stále jsou u nás žádané. Jen těsto, které je také hodně hydratované, jsem ladila směrem ke chlebu.

 

Suroviny:

30 g žitného kvásku
150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky
– vše dobře promíchat a zakryté proti osýchání a prachu nechat pracovat v teple místnosti asi 12 hodin.

Dále:
200 g vody

50 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky
250 g hladké mouky
lžička drceného kmínu
necelé 2 lžičky soli
kváskové kořenové bagety

 

 

Postup:


Do vykvašeného kvásku přidáme zbytek surovin a dobře vymísíme řídké těsto. Hned poté ho vyškrábneme na pomoučený stůl, pomocí stěrky popřekládáme a uložíme kynout do olejem vymaštěné mísy.

V průběhu dalších 2-3 hodin těsto překládáme každých 30-40 minut – na prsty, pomaštěné olejem se nelepí a pracuje se s ním dobře.

 

kváskové kořenové bagety

 

Vykynuté těsto je jako hedvábí, plné velikých bublin. Opatrně ho „vylijeme“ na pomoučený stůl, srovnáme do čtverce (obdélníku), svrchu můžeme posypat semínky a necháme ho chvíli odpočinout.

Stěrkou rozkrájíme na 4 bagety, před uložením na pečící fólii je opatrně překroutíme. Pokud jsme s těstem pracovali opravdu lehce, je stále plné bublin a můžeme bagety po kratším dokynutí hned upéct.

 

kváskové kořenové bagety

Troubu rozpaluji předem, aby byla dost nahřátá, včetně dlaždice, na které budu péct. Na dně trouby se nahřívá druhý plech, do kterého po vložení baget do trouby vchrstnu trochu horké vody.

Bagety vkládám do trouby vyhřáté na 220-230°C. I s fólií, na které jsou uloženy, je sešoupneme na nahřátou dlaždici.

 

kváskové kořenové bagety

Hned potom do spodního plechu chrstneme asi 100 ml horké vody, troubu rychle zavřeme, aby vzniklá pára neutekla ven. Po 10 minutách pečení troubu rychlým otevřením vyvětrám – mám vyzkoušeno, že když peču v páře dlouho (nebo celou dobu), pečivo nemá křupavou kůrku.

Trouby pečou každá jinak, v té mé jsem bagety pekla asi 25-30 minut.

 

kváskové kořenové bagety

 

 

kváskové kořenové bagety

 

 

 

 

26 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, chtěla jsem vyzkoušet více hydratované těsto, tak jsem si vybrala tyto bagety, přestože do bílého pečiva kvásek moc dávat nechci. Nemám sice tak velká oka, ale nevážila jsem přesně tekutinu. Chuťově moc dobré, příště zkusím ty s droždím. Máte pěkné stránky a co jsem zatím z Vašich receptů vyzkoušela ( včetně těch z TOP ), chutnalo.

  • o jakou dlaždice jde prosím? ještě jsem neslyšela, by se peklo na dlaždice, ale kromě toho, že je to vtipný, to vypadá i praktické. A jakou fólii používate? díky.

    • Slinutá dlaždice Rako a peču na černé fólii z Lídlu – mívají je v akci přibližně za 40 korun 😉

  • Děkuji za pěkné stránky plné inspirací. Dnes jsme vyzkoušela bagety, vyšla mi trochu tvrdší kůrka, ale rodinka si vychvalovala, skvělé. Jen ještě kdyby se mi tak dařil chleba, ale snad taky vychytám:-)

  • Dobrý den, Ivo.
    Tento recept je již pátým, který jsem vyzkoušela a vše sedí „na gram“. Kváskové bagety jsem prvně zkoušela ve středu a dnes jsem je dělala znova! Moc Vám děkuji za skvělé náměty, vymazlené postupy a chutné výtvory. Ať se Vám daří a pečení zdar 🙂

    • Dobré ráno

      velké díky za moc milou pochvalu 🙂 potěšila!
      Snažím se, aby byly recepty opravdu snadno realizovatelné a tahle sdělení mi dodávají chuť k dalšímu psaní i pečení. (Nebo pečení a psaní? 🙂 )
      Krásný den i Vám!
      Iva

  • Dobrý den Ivo,
    No 1 byly doposud „Bagety se starým těstem“, tyto je překonaly. Jako obvykle změněn poměr žitné a pšeničné mouky. Pokud je tu někdo kdo stejně jako já upřednostnuje víc žitné, dovoluji si vložit můj upravený a vydaařený pokus.
    20g kvásku
    100 g vody
    100 g pšeničné chlebové
    přes noc stálo na lince

    135 g vody
    150 g žitné chlebové
    40 g pšeničné chlebové
    30 g hladké
    1 čl soli
    překládáno jak je ve Vašem receptu, jen jsem to nechala asi o hodku déle kynout.

    Přeji příjemný zbytek slunečné neděle
    Daniela

  • Pekny den,
    skusala som Vase bagetky, s kvaskom len zacinam a su take dost placate 😀 neviete, kde moze byt chyba?

    • Dobrý den,
      očka ve střídce mají? Možná byly jen překynuté, to pak v troubě nedrží tvar a těsto se rozjede…

  • Vyzkoušela jsem tuhle verzi, ale postup jsem hodně změnila. Holt jsem neměla čas. Takže – přes noc zrál kvásek, pak jsem přidala zbylé suroviny, ale po druhém přeložení jsem hmotu nakydala do formy a nechala vykynout. Jenže – překynulo mi to. Tak jsem to trochu přehňahňala (jinak se to opravdu nazvat nedá) a opět nechala nakynout. Tentokrát už jsem byla pozornější. A výsledek je skvělý! I když to není bageta. 🙂

  • V nedelu premiera, super chut, dnes som musela zopakovat a urobit dvojitu davku. Opät fantasticka chut. Velka vdaka za vynikajuci receptik. Mňam 👍👍👍

  • Dobrý den,

    děkuji Vám mnohokrát za recept a postup. Výsledek skvělý!

    Už se těším na další Vaše recepty, co budu zkoušet :).

    Krásné dny a ať se Vám daří – nejen pečení

  • Mohla by som cesto zarobiť, pár krát poprekladať a dať kysnúť do chladničky? Ďakujem!

  • Môžem poprosiť o upresnenie typov múk? Pšeničná chlebová je T 1050 (to je chlebová tmavá) alebo T 650 polosvetlá? A hladká Pšeničná je T 650 alebo T 512 – špeciál? Ďakujem za vysvetlenie.

  • Krásný recept. Děkuji. Zrovna mi kynou. Můžu se zeptat, jak je uchovat křupavé? Musím péci dnes, ale hosty čekám ve středu

    • Dobrý den, jsem moc ráda, že se pečení daří. Bohužel neporadím, jak udržet křupavost, možná jedině hned po vychladnutí dobře zabalit a schovat do mrazáku. Až je pak budete potřebovat, můžete je rozpéct.

  • Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kde asi dělám chybu? Bagetky jsem pekla již 2x a ani jednou se mi bohužel nepovedly, přestože jsem postup i recept dodržela. jediné co jsem u první várky nedodržela byla doba kynutí, kterou jsem o něco málo zkrátila. První byly velice hutné a ty druhé jsou sice křupavé ale i tvrdé a obojí byly placaté. Je pravda, že v obou případech jsem pekla pouze na plechu a pečícím papíře – možná to je ten problém, že jsou bagety placaté a v podstatě úplně jiné než ty Vaše.
    Děkuji.

    • Dobrý den,
      myslím si, že chyba je v chybícím nahřátém podkladu, na který bagety do trouby vkládáte. Podle fotek můžete vidět, jak vypadá těsto s bublinami i baegty, ktzeré z něj tvaruji.
      Nemáte-li možnost dát do trouby něco pod bagety nahřát, zkuste těsto udělat méně hydratované. Klidně uberte 30 g vody 😉
      Když pečete káskový chleba – ten je v pořádku, pěkně nakynutý?

  • Zdravím Ivo,

    mockrát děkuji za odpověď a ano kváskový chleba mám úplně úžasný:-) A když jsem pekla ty bagety, dávala jsem je na plech, který jsem celou dobu nahřívala v troubě na 230 st. Ale je pravda, že chleba peču v nahřáté skleněné formě. No nevím. Prohlížím si Vaše stránky a možná zkusím jiný typ baget, nicméně chci s kváskem, protože jej mám v lednici, ale mám i klasické čerstvé droždí – takže asi nějaké takové.
    Ještě jednou děkuji a přeji příjemný den. Pavlína

Napsat komentář: Alena Velebová Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.