Bagety jsou křupavé, střída malinko žvýkavá a plná velkých ok. Druhý den se křupavost kůrky ztratí, ale střída zůstává stejně dobrá. Postup práce je vlastně stejná jako u mišošek, které peču už více než rok a stále jsou u nás žádané. Jen těsto, které je také hodně hydratované, jsem ladila směrem ke chlebu.
Suroviny:
30 g žitného kvásku
150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky
– vše dobře promíchat a zakryté proti osýchání a prachu nechat pracovat v teple místnosti asi 12 hodin.
Dále:
200 g vody
50 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky
250 g hladké mouky
lžička drceného kmínu
necelé 2 lžičky soli
Postup:
Do vykvašeného kvásku přidáme zbytek surovin a dobře vymísíme řídké těsto. Hned poté ho vyškrábneme na pomoučený stůl, pomocí stěrky popřekládáme a uložíme kynout do olejem vymaštěné mísy.
V průběhu dalších 2-3 hodin těsto překládáme každých 30-40 minut – na prsty, pomaštěné olejem se nelepí a pracuje se s ním dobře.
Vykynuté těsto je jako hedvábí, plné velikých bublin. Opatrně ho „vylijeme“ na pomoučený stůl, srovnáme do čtverce (obdélníku), svrchu můžeme posypat semínky a necháme ho chvíli odpočinout.
Stěrkou rozkrájíme na 4 bagety, před uložením na pečící fólii je opatrně překroutíme. Pokud jsme s těstem pracovali opravdu lehce, je stále plné bublin a můžeme bagety po kratším dokynutí hned upéct.
Troubu rozpaluji předem, aby byla dost nahřátá, včetně dlaždice, na které budu péct. Na dně trouby se nahřívá druhý plech, do kterého po vložení baget do trouby vchrstnu trochu horké vody.
Bagety vkládám do trouby vyhřáté na 220-230°C. I s fólií, na které jsou uloženy, je sešoupneme na nahřátou dlaždici.
Hned potom do spodního plechu chrstneme asi 100 ml horké vody, troubu rychle zavřeme, aby vzniklá pára neutekla ven. Po 10 minutách pečení troubu rychlým otevřením vyvětrám – mám vyzkoušeno, že když peču v páře dlouho (nebo celou dobu), pečivo nemá křupavou kůrku.
Trouby pečou každá jinak, v té mé jsem bagety pekla asi 25-30 minut.
Výsledek se dá ještě vylepšit formou na bagety, například : http://www.bavimevarit.cz/kuchyne/emile-henry-forma-na-peceni-baget-cerna
Jen jsem hekla! Za tu cenu bych musela péct pro armádu aspoň pět let. Dlaždice mi přijde o dost vtipnější.
Co tuhle? :-)
http://www.vsenavareni.cz/forma-na-peceni-4-bagety-ibili
To je jiná! Díky! :-)
Dobrý den, chtěla jsem vyzkoušet více hydratované těsto, tak jsem si vybrala tyto bagety, přestože do bílého pečiva kvásek moc dávat nechci. Nemám sice tak velká oka, ale nevážila jsem přesně tekutinu. Chuťově moc dobré, příště zkusím ty s droždím. Máte pěkné stránky a co jsem zatím z Vašich receptů vyzkoušela ( včetně těch z TOP ), chutnalo.
Děkuju :-)
o jakou dlaždice jde prosím? ještě jsem neslyšela, by se peklo na dlaždice, ale kromě toho, že je to vtipný, to vypadá i praktické. A jakou fólii používate? díky.
Slinutá dlaždice Rako a peču na černé fólii z Lídlu – mívají je v akci přibližně za 40 korun ;-)
Dobrý den, bagety jsou výborné, přesně takové jak jsem si představovala.😊 Akorát jsem nechávala déle kynout, po předepsaném čase se mi zdálo těsto málo vykynuté, tak jsem ho nechala přes noc na chladném místě a do rána krásně došlo.
Děkuji za pěkné stránky plné inspirací. Dnes jsme vyzkoušela bagety, vyšla mi trochu tvrdší kůrka, ale rodinka si vychvalovala, skvělé. Jen ještě kdyby se mi tak dařil chleba, ale snad taky vychytám:-)
Dobrý den, Ivo.
Tento recept je již pátým, který jsem vyzkoušela a vše sedí „na gram“. Kváskové bagety jsem prvně zkoušela ve středu a dnes jsem je dělala znova! Moc Vám děkuji za skvělé náměty, vymazlené postupy a chutné výtvory. Ať se Vám daří a pečení zdar :-)
Dobré ráno
velké díky za moc milou pochvalu :-) potěšila!
Snažím se, aby byly recepty opravdu snadno realizovatelné a tahle sdělení mi dodávají chuť k dalšímu psaní i pečení. (Nebo pečení a psaní? :-) )
Krásný den i Vám!
Iva
Dobrý den Ivo,
No 1 byly doposud „Bagety se starým těstem“, tyto je překonaly. Jako obvykle změněn poměr žitné a pšeničné mouky. Pokud je tu někdo kdo stejně jako já upřednostnuje víc žitné, dovoluji si vložit můj upravený a vydaařený pokus.
20g kvásku
100 g vody
100 g pšeničné chlebové
přes noc stálo na lince
—
135 g vody
150 g žitné chlebové
40 g pšeničné chlebové
30 g hladké
1 čl soli
překládáno jak je ve Vašem receptu, jen jsem to nechala asi o hodku déle kynout.
Přeji příjemný zbytek slunečné neděle
Daniela
Pekny den,
skusala som Vase bagetky, s kvaskom len zacinam a su take dost placate :D neviete, kde moze byt chyba?
Dobrý den,
očka ve střídce mají? Možná byly jen překynuté, to pak v troubě nedrží tvar a těsto se rozjede…
Vyzkoušela jsem tuhle verzi, ale postup jsem hodně změnila. Holt jsem neměla čas. Takže – přes noc zrál kvásek, pak jsem přidala zbylé suroviny, ale po druhém přeložení jsem hmotu nakydala do formy a nechala vykynout. Jenže – překynulo mi to. Tak jsem to trochu přehňahňala (jinak se to opravdu nazvat nedá) a opět nechala nakynout. Tentokrát už jsem byla pozornější. A výsledek je skvělý! I když to není bageta. :)
V nedelu premiera, super chut, dnes som musela zopakovat a urobit dvojitu davku. Opät fantasticka chut. Velka vdaka za vynikajuci receptik. Mňam 👍👍👍
Dobrý den,
děkuji Vám mnohokrát za recept a postup. Výsledek skvělý!
Už se těším na další Vaše recepty, co budu zkoušet :).
Krásné dny a ať se Vám daří – nejen pečení
Mohla by som cesto zarobiť, pár krát poprekladať a dať kysnúť do chladničky? Ďakujem!
Myslím si, že určitě. Ale délku kynutí v lednici musíte vyzkoušet, Žaneto.
Môžem poprosiť o upresnenie typov múk? Pšeničná chlebová je T 1050 (to je chlebová tmavá) alebo T 650 polosvetlá? A hladká Pšeničná je T 650 alebo T 512 – špeciál? Ďakujem za vysvetlenie.
Hladkou pšeničnou používám nejraději T650 a chlebovou T1050
Krásný recept. Děkuji. Zrovna mi kynou. Můžu se zeptat, jak je uchovat křupavé? Musím péci dnes, ale hosty čekám ve středu
Dobrý den, jsem moc ráda, že se pečení daří. Bohužel neporadím, jak udržet křupavost, možná jedině hned po vychladnutí dobře zabalit a schovat do mrazáku. Až je pak budete potřebovat, můžete je rozpéct.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kde asi dělám chybu? Bagetky jsem pekla již 2x a ani jednou se mi bohužel nepovedly, přestože jsem postup i recept dodržela. jediné co jsem u první várky nedodržela byla doba kynutí, kterou jsem o něco málo zkrátila. První byly velice hutné a ty druhé jsou sice křupavé ale i tvrdé a obojí byly placaté. Je pravda, že v obou případech jsem pekla pouze na plechu a pečícím papíře – možná to je ten problém, že jsou bagety placaté a v podstatě úplně jiné než ty Vaše.
Děkuji.
Dobrý den,
myslím si, že chyba je v chybícím nahřátém podkladu, na který bagety do trouby vkládáte. Podle fotek můžete vidět, jak vypadá těsto s bublinami i baegty, ktzeré z něj tvaruji.
Nemáte-li možnost dát do trouby něco pod bagety nahřát, zkuste těsto udělat méně hydratované. Klidně uberte 30 g vody ;-)
Když pečete káskový chleba – ten je v pořádku, pěkně nakynutý?
Zdravím Ivo,
mockrát děkuji za odpověď a ano kváskový chleba mám úplně úžasný:-) A když jsem pekla ty bagety, dávala jsem je na plech, který jsem celou dobu nahřívala v troubě na 230 st. Ale je pravda, že chleba peču v nahřáté skleněné formě. No nevím. Prohlížím si Vaše stránky a možná zkusím jiný typ baget, nicméně chci s kváskem, protože jej mám v lednici, ale mám i klasické čerstvé droždí – takže asi nějaké takové.
Ještě jednou děkuji a přeji příjemný den. Pavlína
zdravím , dnes jsem upekla bagety dle vašeho receptu a přidala semínkovou záparu. Musím říct , že jsou skvělé! Díky za inspiraci
Mňam! Jsou vynikající! Děkuju moc děkuju za podrobný recept 🙏🏻♥️
Dobrý den,
těsto asi nakynulo méně, než by mělo, nevím přesně, dle čeho to poznám….
Bagety mají tlustší tvrdší kůrku… – to se stane čím?
Ještě dotaz – co říká Vaše trouba po letech na to napařování?? (mám novou, kterou si tím nechci zničit. Nestačí bagety postříkat, nebo tam dát kastrůlek s vodou?)
Děkuji
Dobrý den,
těsto může maličko spadnout, pokud netvarujete velice opatrně. Jaká byla střída, byla jste s ní spokojená? A co se týká kůrky, tvrdší ji mívám, pokud pečivo více přepeču. Takto (chrstnout vodu do druhého plechu) napařuji poměrně výjimečně, jen tehdy, když peču nadýchané, hodně hydratované těsto. Jinak pečivo mažu (vejcem, vodou) nebo důkladně postříkám vodou z rozprašovače.
Iva
Pokazím něco když místo dlaždice nahřeju plech? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
asi nepokazíte, jen ten plech dost rychle vychládá, když troubu otevřete. Dlaždice teplo mnohem pevněji podrží.
Iva
Vyborne bagety. Ked som piekla druhykrat cesto som rozdelila na 3 diely. Chutili celej rodine. Doteraz najlepsi recept na bagety. Urcite vyskusam aj ine.
Dobrý den, chci se zeptat, jak dlouho necháváte kynout bagety, než je dáte do trouby? Děkuji Věrka
Dobrý den,
v receptu píšu – po kratším dokynutí – tj. cca 20-30 minut.
Iva
Zdravím Ivo mám dotaz. Ráda bych upekla „kořenovky“, ale chtěla bych mít v nich rozpečený sýr Čedar. Takové jako prodávají v Lidlu. Myslíte, že se dá rozložené těsto posypat sýrem a pak smotat? Děkuji 🙂
Dobrý den, myslíte nějak takhle? Pečivo z Lídlu neznám…
https://www.pekarnomanie.cz/syrovy-chleb-s-prefermentem-2/
Pokud vyzkoušíte, sýr bych zapracovala (zaobalila do těsta) už při posledním překládání. Dejte vědět, jak to dopadlo! :-)
Iva
Pozdravujem, tak so sa tešil na bagetky, dodržal som všetko, kvások použitý na rozkvas bol silný, narástol asi 2,5x, všetko zvyšné podľa receptu a ostali mi po vykvasení len smutné oči, zasa zbité, nevykysnuté, už neviem :-( múku som dal babičkinu na kysnuté cesto, čo možno vyžadovalo tým pádom asi viac vody, lebo vôbec nebolo riedšie ako písalo v recepte, dal som to na 12 hodín, ale to cesto vôbec nebolo tak nakysnuté ako na obrázku, tažko si domýšľať všetko, predpokladám, že stále je niečo v tých receptoch, čo napísané nie je ;-( a potom my niektorí neschopní chlapi sa už len sfrustrujeme :-( je v tom ešte niečo čo som mohol urobiť zle??? veľmi pekne ďakujem
Ivo prosím, jakou dlaždici máš v té troubě? koupenou normálně v hobby marketu? a rozměr?
Díky, Dáša