Pevnější, lehký, pravidelně dírkovaný chleba s bílými stopami ovesných vloček ve střídce.

Suroviny:

30 g pravidelně krmeného kvásku
smícháme se
100 g žitné chlebové mouky,
80 g pšeničné chlebové mouky
a 180 g vody
a v zakryté míse necháme v teple rozkvasit asi 10-14 hodin

Dále:
200 g hladké mouky
220 g pšeničné chlebové mouky
40 g ovesných vloček

220 g (ml) vody
3 lžičky drceného kmínu
2-2,5 rovné lžičky soli
lžíce oleje

 

 

Kváskový chleba 1-2-3 s ovesnýma vločkama

-pravidelně dírkovaná střída-

Postup:

Do vykynutého kvasu přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, které necháme nakynout v teple přibližně 2-3 hodiny. Pak na pomoučené desce opatrně zformujeme bochník, omoučíme ho a uložíme nakynout do moukou vysypané ošatky.
Vykynuté opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, omoučenou vařečkou uděláme svrchu 1-3 díry (měly by zabránit prasknutí chleba při pečení) a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 45 min).

 

Kváskový chleba 1-2-3 s ovesnýma vločkama