Pevnější, lehký, pravidelně dírkovaný chleba s bílými stopami ovesných vloček ve střídce.
Suroviny:
30 g pravidelně krmeného kvásku
smícháme se
100 g žitné chlebové mouky,
80 g pšeničné chlebové mouky
a 180 g vody
a v zakryté míse necháme v teple rozkvasit asi 10-14 hodin
Dále:
200 g hladké mouky
220 g pšeničné chlebové mouky
40 g ovesných vloček
220 g (ml) vody
3 lžičky drceného kmínu
2-2,5 rovné lžičky soli
lžíce oleje
Postup:
Do vykynutého kvasu přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, které necháme nakynout v teple přibližně 2-3 hodiny. Pak na pomoučené desce opatrně zformujeme bochník, omoučíme ho a uložíme nakynout do moukou vysypané ošatky.
Vykynuté opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, omoučenou vařečkou uděláme svrchu 1-3 díry (měly by zabránit prasknutí chleba při pečení) a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 45 min).
Chlebicek upeceny ochutnany……..velmi dobry,striedka velmi jemna ,s cestom sa dobre pracovalo.
Práve ho pečiem, vyzerá dobre len sa mi zdá byť malý.
Dobrý den, chci se zeptat, když si nejsem jistá,, že mám dostatečně silný kvásek, mám ho dát do receptu raději více? A ještě jedna otázka, na dokrmování kvásku dá se použít chlebová žitná mouka? Moc děkuji za odpověď. Martina
Dobrý den, Martino,
kvásek můžete dokrmovat celozrnnou nebo chlebovou moukou ;-) A pokud si jen nejste jistá jeho sílou a přesto chcete chleba zkusit, přidejte do těsta 2 gramy čerstvého droždí – v chlebu cítit nebude, ale i tak maličké množství pomůže těstu vykynout, kdyby to nezvládal sám kvásek.
Ať se chleba povede!
Iva
Dobrý den zeptám se těsto na tento chléb se nepreklada?
Děkuji Silvia H.
Dobrý den,
nepřekládala jsem, ale určitě můžete – těstu to udělá jen dobře.
Iva
Upečený včera poprvé a je výborný. Vločky ve střídě nejsou poznat, přesto vím, že tam jsou (taky jsem přihodila 2 lžičky mletého lněného semínka). Půjdu listovat knihou, který chlebík spáchám příště (zatím mám vyzkoušený tento, semínkový se záparou a chléb ze Žďánského lesa – a všechny s velkým úspěchem).
Moc Vám děkuji! :-)
Iva
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Když chci udělat chléb z dvojité dávky mám udělat dvojitý rozkvas nebo mám rozkvas udělat jako když bych dělala z jedné dávky a mouku a vodu z druhého rozkvasu přidat do receptu nebo musím ještě úplně jinak???
Děkuji za odpověď Věrka
Dobrý den, Věrko,
určitě bude potřeba udělat i rozkvas dvojitý, protože v druhém případě (rozkvas z jedné dávky + zbytek surovin) byste vlastně dala rozkvasu jen polovinu (jako kdybyste zadělala z jedné dávky, ale s polovinou rozkvasu) – a těsto by kynulo mnohem déle :-)
Iva
Děkuji za odpověď a hned to vyzkouším 😉
Věrka
Můžu místo vlásku domácího použít koupený sáček Kvásku? Stačí ten jeden sáček?
Díky
Dobrý den, určitě to k nakypření nestačí. Je nutné použít silný a životaschopný kvásek.
Iva