Kváskový chleba s bramborákem

Tak, tenhle chleba byl velice dlouho náš nejoblíbenější. Teď ho občas upeču, ale protože Bramborák v prášku nepatří k potravinám bez přídavku různých „zlepšovadel“, přestala jsem ho do chleba přidávat – můžete ho nahradit malým strouhaným vařeným bramborem nebo 1-2 lžičkami Solamylu a přidat malinko sušeného česneku a majoránky – chleba bude i tak výborný a ochucený téměř stejně.
A prakticky mu neubere na chuti, ani když recept dodržíte, jen místo Bramboráku v prášku nedáte nic.

Suroviny:

440 ml vody
2 lžičky soli
lžička cukru
2 lžičky oleje
3 lžičky kmínu
2 lžíce bramborákového těsta v prášku
120 g opravdu hustého žitného kvásku (cca 2 lžíce)
530 g hladké mouky
100 g žitné chlebové mouky
9 – 10 g čerstvého droždí

 

Postup:

Suroviny dáme do pečky v pořadí tekuté – sypké (kvásek nahoru na mouku, do opačného rohu, než je droždí) a zapneme program Základní.

Těsto je dost řídké (žádná tuhá koule – je vidět na videu), proto není vhodné do ošatky.
Ale třeba právě proto je chleba nadýchaný, lehounký, pružný a se spoustou pórů, výborný i druhý, třetí den. Bramborák chleba nádherně ovoní, ale zas ne natolik výrazně, aby se nedal jíst i třeba s marmeládou.
Hotový chléb váží 1200-1250 g.
Opravdu nádherně vysoko vykyne, proto ti z vás, kteří mají menší obsah formy, musíte množství surovin úměrně snížit.
Vhodný pro velké pekárny (např. Moulinex XXL, Eta Harmony…)
Mám formu na 1800 g a chleba, přestože váží „jen“ 1200 – 1270 g, pravidelně vyčuhuje i 2 cm NAD okraj formy, jak je nakynutý.

 

Zmenšená verze tohoto našeho nej chleba :

Suroviny:

330 ml vody
2 lžičky oleje
2 lžičky drceného kmínu
1,5-2 rovné lžičky soli
1 lžíce Bramboráku v prášku
lžička cukru
7 – 9 g droždí
1,5 vrchovaté lžíce kvásku
75 g žitné chlebové
400 g hladké mouky.

 

Postup:  

je tentýž.

 

Naše nejoblíbenější kombinace mouk:

440 ml vody, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 2 lžičky oleje, 3 lžičky kmínu, vrchovatá lžíce hustého kvásku, 10 g čerstvého droždí, 100-120 g žitné chlebové mouky, pak do 300-350 g hmotnosti dosypat pšeničnou chlebovou mouku a do 630-640 g celkové hmotnosti mouky dosypeme už jen mouku hladkou.
Chleba není tak velice nakynutý, ale je příjemně pružný, pevný a přesto dostatečně pórovitý.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.