Kváskový chleba s dýňovým semínkem

Obyčejný pšeničnožitný chleba, na řezu očkatý spoustou rozkrojených dýňových semínek…
Měli jsme návštěvu, která kváskový chleba neznala, proto byl upečen chleba větší. Byl výborný ještě malinko vlažný s máslem, suchý, večer pak ke grilovanému masu, i druhý den ke snídani.

Suroviny:

40 g pravidelně krmeného žitného kvásku
210 g vody
210 g žitné chlebové mouky
– dobře promícháme a zakryté necháme v teple asi 12 hodin kvasit

Dále:
260-300 g vody
490 g pšeničné chlebové mouky
3 rovné lžičky soli
3 lžičky drceného kmínu
50 g dýňových semínek

Kváskový chleba s dýňovým semínkem

Postup:

k rozkvašené mouce přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto. Vodu je třeba ke konci přilévat po částech, moje těsto jí spotřebovalo celých uvedených 510 g – ale poslední dobou se mi zdá, že mám mouku žíznivější (sušší) než někteří, co moje recepty zkouší.
Těsto bylo více hydratované, ale rozhodně se na stole nerozlévalo.

Kváskový chleba s dýňovým semínkem

Vymísené těsto necháme vykynout – 1-2 hodiny, stačí, když zvětší svůj objem o 40-50%. Pak ho vytáhneme na pomoučený stůl, popřekládáme, vytvarujeme bochník a omoučený dáme kynout do ošatky.
Přibližně po 1,5-2 hodinách bochník z ošatky opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, ometeme mouku, ostříkáme vodou z rozprašovače, můžeme naříznout a vložíme do rozpálené trouby – bochník i s fólií sesuneme z plechu na dlaždici a upečeme (220°C/ asi 45-50 minut).

Kváskový chleba s dýňovým semínkem

17 komentářůLeave a comment

  • Je prenádherný…tá striedka je úplne vzdušná a tie tekvicové jadierka prekrojené tam robia takú peknú kresbu… No to musela teda byť grilovačka parádna ! 🙂 Ja som asi pokopala väčšinu svojich chlebov, do ktorých som dala takéto semienkna – či už tekvicové alebo slnečnicové 🙁
    Rátala som trocha, toto je 30% ražný, tak sa naň možno odhodlám… 🙂 časom 😀 a jasneže sa spolieham na teba 🙂 na recept, vymakaný ako mávaš… 🙂
    Iva, mám takého chrobáka v hlave… že ražné staré cesto… čo myslíš, aké by to bolo na chlieb?

  • Ivi, pul bochniku zmizelo okamzite, je skvely, diky za dalsi skvely recept.

    • Nahřát třeba dva plechy na sobě – lépe udrží teplo. Nebo v litinovém hrnci 😉

  • Dnes som piekla tento chlebik.Musim napisat ze pred vlozenim chlebika do rury som chlebik postriekala vodou,ale ruru som nezaparovala.Zabudla som rozohrit plech na ktory chlebik davam……cize chlebik isiel na studeny plech.Skoro po roku a pol pecenia to bolo dnes prvy krat bez zaparenia……chlebik je krasny,vypeceny vysoky………..velmi,velmi dobry.Myslim ze uz viac ruru nebudem zaparovat.

  • Ahoj Ivi, tak dnes zkoušíme tento chlebík – samozřejmě zase v remosce, takže jsem si ho patřičně zmenšila. Neměla jsem dýňová semínka, tak ho budeme mít se slunečnicí. Mám na Tebe jednu otázku: Proč u některých chlebů dáváš na rozkvašení mouku a vodu 1:1 a někde 5:4, i když použiješ na rozkvašení stejné suroviny, tzn. pouze žitnou chlebovou mouku a vodu? Dík za odpověď, dám vědět, jak chlebík dopadl – už kyne v remosce, tak snad nezklame:-)

    • Ahojky 🙂
      Důvod je jednoduchý – hustší rozkvasy jsem dělala dříve, u starších receptů.
      U těch nových dávám maličko více vody už jen tehdy, když rozkvašuji celozrnnou moukou, víc pije. Jinak poměr jedna ku jedné 😉

  • Dík za odpověď. A hlásím, že chlebík je opět luxusní – ostatně jako všechny kváskové, které jsem pekla podle Tvých receptů 🙂

    • To je fajn, ale bez tvých šikovných rukou by nebyl 😉 Mám opravdu radost, že se ti chlebíky daří 🙂

    • Zdravím 🙂
      Mám slinutou dlaždici z Raka, ale prý se dají v Baumaxu a podobných obchodech koupit jednotlivé (zbytkové) dlaždice žulové – ta by asi byla nejvhodnější 😉

  • Ahoj Ivi,
    poradíš mi, kde je chyba? Pravidelně peču kváskový chleba – celkové množství mouky je 300 g pšeničné chlebové a 200 g žitné chlebové. Na rozkvas používám 30 g kvásku. První těsto mi kyne zpravidla 2,5-3 hodiny, bochník v remosce cca 1 hodinu. Peču ho cca 45 minut, půl hodiny s pečícím papírem, potom s alobalem. Po upečení je bochník vždycky naprosto ukázkový, sotva se vejde do remosky, ale poslední dobou při chladnutí přestane být krásně vyklenutý a jakoby splaskne. Někdy se stane, že je při spodní kůrce takový jak sražený. Jinak je na řezu vidět menší i větší očka. Z remosky ho vyklápím, jak nejšetrněji to jde a chladne na mřížce. Dnes jsem ho nechala v remosce dokonce chvilku odpočinout, ale stejně to nepomohlo. Co dělám špatně? Ono na chuti chleba se nic nemění, výborný je i tak, ale vzhled už na 1 není. Moc děkuju za jakoukoliv radu. e

    • Ahoj,

      podle popisu mi to přijde, že je nedopečený – jak silnou máš kůrku? Nezkusíš ho péct třeba o 5-8 minut déle? I to může pomoct…

  • Ahoj Ivi,

    můžu to zkusit, ale mám obavu, že pak bude slušně připálený :-(. I takhle už to bývá jen taktak. Chleba je totiž fakt až k víku a vzhledem k tomu, že vždycky popraská, bývají hrany těch prasklin přižahnuté už po těch 45-minutách. Ale zkusím a třeba se zadaří. Dík za radu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.