Obyčejný pšeničnožitný chleba, na řezu očkatý spoustou rozkrojených dýňových semínek…
Měli jsme návštěvu, která kváskový chleba neznala, proto byl upečen chleba větší. Byl výborný ještě malinko vlažný s máslem, suchý, večer pak ke grilovanému masu, i druhý den ke snídani.
Suroviny:
40 g pravidelně krmeného žitného kvásku
210 g vody
210 g žitné chlebové mouky
– dobře promícháme a zakryté necháme v teple asi 12 hodin kvasit
Dále:
260-300 g vody
490 g pšeničné chlebové mouky
3 rovné lžičky soli
3 lžičky drceného kmínu
50 g dýňových semínek
Postup:
k rozkvašené mouce přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto. Vodu je třeba ke konci přilévat po částech, moje těsto jí spotřebovalo celých uvedených 510 g – ale poslední dobou se mi zdá, že mám mouku žíznivější (sušší) než někteří, co moje recepty zkouší.
Těsto bylo více hydratované, ale rozhodně se na stole nerozlévalo.
Vymísené těsto necháme vykynout – 1-2 hodiny, stačí, když zvětší svůj objem o 40-50%. Pak ho vytáhneme na pomoučený stůl, popřekládáme, vytvarujeme bochník a omoučený dáme kynout do ošatky.
Přibližně po 1,5-2 hodinách bochník z ošatky opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, ometeme mouku, ostříkáme vodou z rozprašovače, můžeme naříznout a vložíme do rozpálené trouby – bochník i s fólií sesuneme z plechu na dlaždici a upečeme (220°C/ asi 45-50 minut).
Je prenádherný…tá striedka je úplne vzdušná a tie tekvicové jadierka prekrojené tam robia takú peknú kresbu… No to musela teda byť grilovačka parádna ! :-) Ja som asi pokopala väčšinu svojich chlebov, do ktorých som dala takéto semienkna – či už tekvicové alebo slnečnicové :-(
Rátala som trocha, toto je 30% ražný, tak sa naň možno odhodlám… :-) časom :-D a jasneže sa spolieham na teba :-) na recept, vymakaný ako mávaš… :-)
Iva, mám takého chrobáka v hlave… že ražné staré cesto… čo myslíš, aké by to bolo na chlieb?
Tedy, Ivi, vypada luxusne, vyzkousm asi jeste dnes.
Budu ráda – snad vám bude chutnat tak, jako nám :-)
Ivi, pul bochniku zmizelo okamzite, je skvely, diky za dalsi skvely recept.
Ahoj Ivi prosím tě dá se ten chleba péct jinak než na dlaždici?
Nahřát třeba dva plechy na sobě – lépe udrží teplo. Nebo v litinovém hrnci ;-)
Dnes som piekla tento chlebik.Musim napisat ze pred vlozenim chlebika do rury som chlebik postriekala vodou,ale ruru som nezaparovala.Zabudla som rozohrit plech na ktory chlebik davam……cize chlebik isiel na studeny plech.Skoro po roku a pol pecenia to bolo dnes prvy krat bez zaparenia……chlebik je krasny,vypeceny vysoky………..velmi,velmi dobry.Myslim ze uz viac ruru nebudem zaparovat.
Také vždy dám spíš na vlastní zkušenosti – vyplatí se to ;-)
Ahoj Ivi, tak dnes zkoušíme tento chlebík – samozřejmě zase v remosce, takže jsem si ho patřičně zmenšila. Neměla jsem dýňová semínka, tak ho budeme mít se slunečnicí. Mám na Tebe jednu otázku: Proč u některých chlebů dáváš na rozkvašení mouku a vodu 1:1 a někde 5:4, i když použiješ na rozkvašení stejné suroviny, tzn. pouze žitnou chlebovou mouku a vodu? Dík za odpověď, dám vědět, jak chlebík dopadl – už kyne v remosce, tak snad nezklame:-)
Ahojky :-)
Důvod je jednoduchý – hustší rozkvasy jsem dělala dříve, u starších receptů.
U těch nových dávám maličko více vody už jen tehdy, když rozkvašuji celozrnnou moukou, víc pije. Jinak poměr jedna ku jedné ;-)
Dík za odpověď. A hlásím, že chlebík je opět luxusní – ostatně jako všechny kváskové, které jsem pekla podle Tvých receptů :-)
To je fajn, ale bez tvých šikovných rukou by nebyl ;-) Mám opravdu radost, že se ti chlebíky daří :-)
Ahoj,jakou prosím používáte dlaždici na pečení chleba?
Zdravím :-)
Mám slinutou dlaždici z Raka, ale prý se dají v Baumaxu a podobných obchodech koupit jednotlivé (zbytkové) dlaždice žulové – ta by asi byla nejvhodnější ;-)
Ahoj Ivi,
poradíš mi, kde je chyba? Pravidelně peču kváskový chleba – celkové množství mouky je 300 g pšeničné chlebové a 200 g žitné chlebové. Na rozkvas používám 30 g kvásku. První těsto mi kyne zpravidla 2,5-3 hodiny, bochník v remosce cca 1 hodinu. Peču ho cca 45 minut, půl hodiny s pečícím papírem, potom s alobalem. Po upečení je bochník vždycky naprosto ukázkový, sotva se vejde do remosky, ale poslední dobou při chladnutí přestane být krásně vyklenutý a jakoby splaskne. Někdy se stane, že je při spodní kůrce takový jak sražený. Jinak je na řezu vidět menší i větší očka. Z remosky ho vyklápím, jak nejšetrněji to jde a chladne na mřížce. Dnes jsem ho nechala v remosce dokonce chvilku odpočinout, ale stejně to nepomohlo. Co dělám špatně? Ono na chuti chleba se nic nemění, výborný je i tak, ale vzhled už na 1 není. Moc děkuju za jakoukoliv radu. e
Ahoj,
podle popisu mi to přijde, že je nedopečený – jak silnou máš kůrku? Nezkusíš ho péct třeba o 5-8 minut déle? I to může pomoct…
Ahoj Ivi,
můžu to zkusit, ale mám obavu, že pak bude slušně připálený :-(. I takhle už to bývá jen taktak. Chleba je totiž fakt až k víku a vzhledem k tomu, že vždycky popraská, bývají hrany těch prasklin přižahnuté už po těch 45-minutách. Ale zkusím a třeba se zadaří. Dík za radu.
Děkuji, skvělé. Jako můj první kváskový počin velká spokojenost.
Mám radost, že se povedl :-) a doufám, že u pečení zůstanete!?
Iva
Stále peču :) Nejen chleba, nejnovějším experimentem jsou větrníky.
Pekla jsem dnes a je vynikající! Děkuji za přehledný recept, který dobře funguje :-)
Dobrý den, už delší dobu se chystám napsat děkovný komentář. Vyzkoušela jsem už cca 10 Vašich receptů na chléb a vždy se povedl, takže první dík za skvěle popsané postupy. A druhý za tento chléb konkrétně, je naprosto skvělý, vždy když se mi nechce zkoušet nový, volím tento, protože je v rodině nejoblíbenější. Má jedinou nevýhodu, že se strašně rychle vypařooí :-) hezký den a klidné svátky.