Obyčejný pšeničnožitný chleba, na řezu očkatý spoustou rozkrojených dýňových semínek…
Měli jsme návštěvu, která kváskový chleba neznala, proto byl upečen chleba větší. Byl výborný ještě malinko vlažný s máslem, suchý, večer pak ke grilovanému masu, i druhý den ke snídani.

Suroviny:

40 g pravidelně krmeného žitného kvásku
210 g vody
210 g žitné chlebové mouky
– dobře promícháme a zakryté necháme v teple asi 12 hodin kvasit

Dále:
260-300 g vody
490 g pšeničné chlebové mouky
3 rovné lžičky soli
3 lžičky drceného kmínu
50 g dýňových semínek

Kváskový chleba s dýňovým semínkem

Postup:

k rozkvašené mouce přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto. Vodu je třeba ke konci přilévat po částech, moje těsto jí spotřebovalo celých uvedených 510 g – ale poslední dobou se mi zdá, že mám mouku žíznivější (sušší) než někteří, co moje recepty zkouší.
Těsto bylo více hydratované, ale rozhodně se na stole nerozlévalo.

Kváskový chleba s dýňovým semínkem

Vymísené těsto necháme vykynout – 1-2 hodiny, stačí, když zvětší svůj objem o 40-50%. Pak ho vytáhneme na pomoučený stůl, popřekládáme, vytvarujeme bochník a omoučený dáme kynout do ošatky.
Přibližně po 1,5-2 hodinách bochník z ošatky opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, ometeme mouku, ostříkáme vodou z rozprašovače, můžeme naříznout a vložíme do rozpálené trouby – bochník i s fólií sesuneme z plechu na dlaždici a upečeme (220°C/ asi 45-50 minut).

Kváskový chleba s dýňovým semínkem