Chtěla jsem vyzkoušet mazanec bez droždí.
Upekla jsem a musím přiznat, že byl dokonce mnohem lepší, než jsem čekala.
Snědli jsme ho jen tak, suchý, poslední kousek byl dojeden třetí den po upečení – a stále výborný.
Suroviny:
na rozkvašení
35 g pšenčného (nebo žitného) kvásku
160 g (ml) vody
80 g špaldové mouky
100 g hladké mouky
(smíchat, nechat zakryté 10-12 hodin kvasit v teple)
Dále:
1 vejce
50 g vody
80 g změklého másla
80 g cukru
2 vanilkové cukry
větší špetka soli
citrónová kůra
290 g hladké mouky (+ podle potřeby)
hrst rozinek
Postup:
k rozkvašenému kvásku přidáme ostatní suroviny, umícháme těsto a necháme asi 2-2,5 hodiny kynout v teple.
Pak ho na pomoučeném stole popřekládáme a vytvarujeme kulatý bochník, který dáme kynout spojem dolů do pečící fólií vyloženého velkého cedníku nebo mísy.
Po vykynutí chytneme fólii za okraje a i s mazancem přeneseme na plech a tam uložíme stejně, jako ležel v cedníku (na fólii, spojem dolů). Opatrně ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, nařízneme a upečeme ve vyhřáté troubě (vložíme do trouby vyhřáté na 200°C, ihned teplotu zmírníme na 170-180°C a upečeme – asi 30-35 minut, vyzkoušíme špejlí).
Pokud by mazanc začal brzo hodně hnědnout, teplotu ještě o něco snížíme a tak i dopečeme.
Dobrý den, zítra se poprvé chystám na kváskový mazanec. Můžu se zeptat zda je vhodné těsto umíchat v domácí pekárně, případně nechat nakynout? Pečete prosím na horkovzduch nebo vrch-spodek? Děkuji a přeji pěkný večer Kamila
Dobrý večer, myslím, že k umíchání i nakynutí můžete pekárnu použít, jen ji nenechte míchat úplně celou dobu – bude stačit cca 10 minut.
Peču na klasiku, vrch + spodek.
Iva
Děkuji moc za bleskovou odpověď :) ještě se zeptám jak dlouho necháváte nakynout? Moc se mu nechtělo a tak jsem dala po 4 hodinách kynutí do trouby a nejdřív to vypadalo bledě, ale pak se najednou nafouknul :) uvidíme jaký bude až vychladne, voní báječně :)
Je to sladké kynuté, s obsahem tuku, proto potřebuje kynout déle, než třeba s droždím. Dopřejte mu čas a uvidíte ;-)
Dobrý deň, v recepte na rozkvas píšete ‚hladka muka‘. Akú používate? Pšeničnú? Ďakujem.
Dobrý den, ano, obyčejnohu hladkou pšeničnou :-)
Dobrý den, mohu dát na rozkvašení žitný kvásek a tedy místo špaldové žitnou mouku??? Děkuji za odpověď.Lucka
Dobrý den, žitný kvásek určitě dát můžete, také používám na rozkvašení. Ale špaldová se za žitnou zaměnit nedá – to by vznikl sladký žitný chleba, ne mazanec ;-)
Iva
Dobry den, pani Iva, potrebovala by som radu, aku konzistenciu ma mat cesto na mazanec (robila som prvy raz). Pouzila som 320g hladkej muky, cesto sa mi krasne vymiesilo, len bolo take menej pevne. A teda tiez neviem zrejme odhadnut nakysnutie, resp. sposob, ako to popisujete… Do truby som dala placku vo vyske 2 cm, nakoniec sa zdvihol, aj striedka je celkom pekna, chut dobra, len ten tvar. Inak, ako som vyformovala bochnik, tak hned po por minutach sa zacal roztekat – preto myslim, ze to bolo riedkym cestom… Urcite este skusim, pripadne nakysnutie v osatke by bol zly napad? Dakujem za akukolvek radu :-)
Este chcem velmi pochvalit vase stranky, natrafila som na ne este velmi davno (mozno aj 10 rokov dozadu v starej verzii) a piekla som podla vas pecivo, teraz vyse roka peciem z kvasku (ale aj z kvasnic nadalej). Tiez kniha je nadherne spracovana (mam e-book, lebo som nevedela natrafit na papierovu verziu a uz som bola nedockava). Vela inspiracie, napadov a zdravia, aby ste to mohli pretransformovat na dalsie uzasne recepty. Pekny zaciatok velkonocneho tyzdna :-)
Dobrý den, Lubko, právě proto, že těsto kyne déle, bych ho udělala trochu pevnější. V receptu píši – nechat kynout v cedníku v pečícím papíře, ale myslím si, že ten mazanec z fotek v knize jsem nechávala kynout navolno, rovnou už na plechu s pečící foólií. Pak jen potřela vejcem a upekla. (Je to už rok, co bylo pečeno pro focení.)
Určitě bude lée držet tvar mazanec menší a určitě bych z této dávky upekla dva – zkuste a uvidíte ;-)
Popř. nechte kynout v té ošatce – tam bude problém s moukou navíc, na povrchu mazance. Budete muset dost oprášit a není jisté, jestli mazanec přitom „nespadne“.
Moc Vám děkuji za pochvalu stránek i knihy a přeji krásné jarní svátky! :-)
Iva
Dakujem za odpoved, isto vyskusam este raz s tuhsim cestom a asi tie dva kusy. Este som uvazovala aj pouzit tortovu obruc, aby sa to az tak neroztekalo, ale dva mensie budu praktickejsie na manipulaciu aj pecenie. Pekne sviatky :-)
Pěkné dopoledne,
recept je úžasně jednoduchý, krásně popsaný. Toto bylo moje první sladké kváskové pečení a povedlo se. Jsem nadšená. Sice se mi mazanec po vyndání z ošatky a hlavně po přendání do trouby trochu rozjížděl do stran, ale povyskočil. Možná jsem měla moc málo rozehřátý pečící kámen. Ale je nadýchaný a i druhý den je prostě vynikající.
Smekám a děkuji za recept a že jsem jej tady u Vás našla.
Přeji krásné a pohodové Velikonoce
Mari
Dobrý den, Mariko, moc Vám děkuji za pochvalu a i já Vám a Vašim milým přeji krásné svátky jara!
Iva
Dobrý den, je možné místo těch 320-340g hladké mouky dát hladkou špaldovou?
Dobrý den, myslím, že ano. Možná bude potřeba ubrat lžíci, dvě vody, ale jinak by to mělo vyjít ;-)
A mně se nepovedl. :-( Chuťově dobrý, ale ne a ne zkynout, jeden jsem překládala druhý ne, zadělávala jsem v 9 ráno, do trouby šly ve 14:15. Trochu nakynuly v troubě, ale i tak zůstaly jen s jemnými dírkami a hooodně hutný. No – zase ho stačí malý kousek. :-)
Dobrý den, můžu se zeptat na velikost mazance? Chci péct ve velké Remosce, tak mě zajímá, zda se tam vejde, nebo udělat raději dva malé. Děkuji.
Dobrý den, do velké remosky by se vejít mohl, ale moje remoska toto sladké těsto (veliký kus, jako mazanec) připéká. Proto bych na Vašem místě upekla raději dva menší.
Moc děkuji za radu. 😉
Dobrý den, prosím jak dlouho se mazanec nechá podruhé kynout v cedníku? V článku jsem tento údaj nezaznamenala. Děkuji
Dobrý den, v cedníku by měl zdvojnásobit objem. Přesné časy se určitě nedají, každý kvásek reaguje jinak a také záleží na okolní teplotě. Je třeba řídit se očima a dobu, kdy dát péct, odhadnout.
Chci se zeptat, to vejce je myšleno do těsta nebo na potření? Díky.
Ne, vejce patří do těsta. Na potření je použito druhé (popř. jen troška jiného vejce, ze kterého třeba dělám trojobal na řízky).
Dobry den,
mohu se zeptat, proc se mazanec dava na druhe kynti do cedniku a pak se nepreklapi jako chleba? Prave jsem ho do toho cednku popredkladala a pak dala v pytli kynout, tak jsem zvedava, jak dlouho si jeste polezi. Zatim byl v mise 5 hodin s jednim prekladem asi po trech hodinach.
Dobrý den, pokud ho do cedníku dávám kynout rovnou na pečící fólii, tak ho pak i s ní opatrně přenesu na plech, nepřevracím.
Ať se Vám povede!
Dobry den. Dekuji za skvělé recepty. Prosim teď je problem ze vsemi moukami. Mam doma pouze žitnou,žitnou celozrnnou špaldovou a hladkou. Je nutné použít špaldovou mouku? Kvys mam tedy žitny… moc děkuju za radu.
Dobrý den, určitě můžete použít pouze hladkou mouku ;-) A žitný kvásek jsem dala také.
Dobrý den, pšeničný kvásek se prosím vyrábí stejně jako žitný kvásek – pouze se zamění mouky? Postup na jeho výrobu jsem na stránkách nenašla
Dobrý den, ano. Nebo vezmete trošku žitného kvásku a několikrát ho místo žita nakrmíte moukou pšeničnou – tím si ho převedete na kvásek pšeničný ;-)
Iva
Takže pokud mám žitný kvásek, tak nemusím začínat odznova… Ta pšeničná mouka, kterou ho mám krmit má být klasicky chlebová?
Dobrý den, chci se zeptat, jaký ma po vykynutí tvar, když je jakoby naopak v cedníku? Děkuji Věrka
Dobrý den, normálně kulatý. Na plech ho přeci dáte vzhůru nohama :-)
Iva
Dobrý den, když mám žitného kvásku cca 15g a do receptu patří 35, stačí, když večer k němu přidám 20g mouky a 20g vody a ráno mohu do rozkvasu použít?
Nebo, je potřeba zas nějakou dobu krmit a odebírat?
Děkuji, Martina
Dobrý deň, vyskúšala som Váš mazanec, je fantastický. Cesto hebké, krásne sa s ním pracovalo, nič sa neroztieklo. Dala som ho kysnúť do klasickej tortovej formy do špajze na noc (mám tam tak 12-14st.). Ráno som mohla piecť. Odložila som si pre seba kúsoček (lebo teraz nemôžem jesť drožďové pečivo), na 5. deň je stále jedlý a vôbec netvrdne.
Dobrý den,
mám k dispozici Vaší knihu Ruce v mouce kde je u receptu uvedeno 290 g hladké mouky což je výrazně méně než ve výše uvedeném receptu. S těstem jsem si dala skutečně práci a nyní se na mne z trouby dívá placatý lívanec, který nemá s bochánkem nic společného. Peču podle Vašich receptů již dlouho, ale tohle jsem nečekala.
Upozorněte na tuto chybu ostatní protože jinak budou na Velikonoce stejně otrávení jako já.
Dobrý den, 30-50 g se Vám zdá výrazně méně? To jsou 1-2 lžíce mouky. A děkuji za upozornění, nepřesnost mám tady v receptu na webu, ne v knize, kdy jsem pekla pro fotografii znovu a množství mouky v rukopisu upravila. Upravím si i tady, na webu, kde mám psáno u mouky v závorce – množství mouky podle potřeby.
„Lívanec“ máte v troubě pravděpodobně proto, že těsto překynulo. Kdyby bylo v receptu málo mouky, měla byste „lívanec“ už při tvarování.
Mrzí mě, že se Vám mazanec nepovedl, sdnad Vám to nezkazí celé svátky.
Iva
Dobrý den podle mne je to receptu znát, je to 15 % rozdíl. Moje přítelkyně pekla stejný recept podle Vašich webovek a má bochánky krásné a já o tom, že bych z nich tvarovala bochánek nemohla ani uvažovat těsto bylo skutečně řídké již při této fázi. Nikdy jsem předtím mazance nepekla, peču pouze chleba a ten je vždy skvělý. Nevěděla jsem jak husté má kváskové těsto na mazance být.
Nedá mi to a zkusím to ještě jednou, nebudu čekat celý rok. Neúspěch mne vždy mrzí a kváskové těsto si občas dělá co chce.
Děkuji za odpověď obratem.
LM
Dobrý den, ještě jednou, Leni,
skutečně mě to mrzí, ale je to tak, jak jsem Vám psala – mazanec z fotky je pečený podle receptury z knihy. Víte, snažím se psát lidem co nejpřesnější množství použité mouky nebo tekutiny, přesto se mi občas ozvou dva lidé u jednoho receptu, kdy má jeden z nich pečivo výstavní, druhý si stěžuje, že bylo těsto moc husté (řídké). Opravdu si recepty nedovolím vymýšlet „od stolu“, ale všechny jsou několikrát odzkoušeny. Podle mne je to způsobeno různou savostí mouky.
I mne neúspěch mrzí, tak vím, jak Vám je. Budu ráda, když vyzkoušíte a napíšete mi, jak to dopadlo.
Iva
Dobrý den,mazanec jsem pekla v sobotu,absolutně výborný, jako peříčko,jen se rozplýval na jazyku,i tvarově úžasný!!Přidala jsem špetku kardamonu,kdyby někdo chtěl inspiraci……moc děkuji za další skvělě fungující recept . Alice
Dobrý den, prosím o radu, zatím jsem pekla jen jednou ale nepovedl se :-( Výsledný mazanec byl po upečení strašně kyselý. V receptu jsem použila pouze celozrnou pseničnou mouku, muže to být tím? Dekuji
Dobrý den, nemyslím si, že je to pouze celozrnnou moukou. Spíš si s těstem kvásek neuměl poradit a kanulo velmi dlouho. Jaké vám dává chleby, je dost silný? A do sladkého pečiva přidávám na 500 g mouky asi 1/3 malé lžičky sodu. I díky ní pak kvásek v těstě není cítit. Jak ale píši – základem je silný kvas.
Iva
Dekuji, za odpověď. Asi to bude jak říkáte, měla jsem kvasek uz trochu nedokrmeny a těsto pak neutahl. Ale uz mám nový krasně silný, takže jdu na to! S tou sodou to pro jistotu také zkusím. Lucie
Dobrý den, prosím Vás, platí u mazance (tak jako u chleba), že na první kynutí v míse by měl zvětšit objem o 80%? nebo je to o tom, že těsto necháte ty dvě hodiny pouze „rozjet“ a pak má dokynout hlavně ve formě? Protože na první kynutí mi zdvojnásobil objem cca až za 9hodin… Děkuji
Dobrý den, nenechávám zdvojnásobit objem. Kvásek je v kondici, chleby dává pěkné, vzdušné?