Chtěla jsem vyzkoušet mazanec bez droždí.
Upekla jsem a musím přiznat, že byl dokonce mnohem lepší, než jsem čekala.
Snědli jsme ho jen tak, suchý, poslední kousek byl dojeden třetí den po upečení – a stále výborný.

Suroviny:
na rozkvašení
35 g pšenčného (nebo žitného) kvásku
160 g (ml) vody
80 g špaldové mouky
100 g hladké mouky
(smíchat, nechat zakryté 10-12 hodin kvasit v teple)

Dále:
1 vejce
50 g vody
80 g změklého másla
80 g cukru
2 vanilkové cukry
větší špetka soli
citrónová kůra
 290 g hladké mouky (+ podle potřeby)
hrst rozinek

Kváskový mazanec

-okatá střída s rozinkami-

Postup:
k rozkvašenému  kvásku přidáme ostatní suroviny, umícháme těsto a necháme asi 2-2,5 hodiny kynout v teple.
Pak ho na pomoučeném stole popřekládáme a vytvarujeme kulatý bochník, který dáme kynout spojem dolů do pečící fólií vyloženého velkého cedníku nebo mísy.

Kváskový mazanec

Po vykynutí chytneme fólii za okraje a i s mazancem přeneseme na plech a tam uložíme stejně, jako ležel v cedníku (na fólii, spojem dolů). Opatrně ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, nařízneme a upečeme ve vyhřáté troubě (vložíme do trouby vyhřáté na 200°C, ihned teplotu zmírníme na 170-180°C a upečeme – asi 30-35 minut, vyzkoušíme špejlí).
Pokud by mazanc začal brzo hodně hnědnout, teplotu ještě o něco snížíme a tak i dopečeme.