Recept na kvasové langoše vychází z toho, který doma děláváme už léta – těsto na ně je zaděláno s droždím a bez kynutí se hned uloží do lednice, kde vydrží až 7 dnů (nebo do spotřebování).

Tady je droždí nahrazeno kvasem, těsto ochuceno krájeným medvědím česnekem. Sezóna „medvěda“ je velmi krátká, takže během roku děláme langoše z těsta klasicky a ochutíme je potřením česneku rozmixovaného v troše vody nebo vmíchaného do kysané smetany…
(I do tohoto receptu využijete zbytkový kvásek, odložený kvásek z lednice.)

SUROVINY:
Rozkvas:
50 g pšeničného nebo žitného kvasu
50 g vody
50 g hladké mouky
dále:
450 g hladké mouky
170 g vody
125 ml sladké smetany
1,5-2 rovné lžičky soli
1/4 rovné lžičky jedlé sody
1-2 hrsti medvědího česneku

Kvasové langoše (třeba s medvědím česnekem)

POSTUP:

Těsto je až směšně jednoduché. Opravdu není třeba ani autolýza, ani jakékoliv překládání – to vše je zcela zbytečné, je to možné vypustit, protože těsto bude dlouho kynout v lednici a také ho pak netvarujeme do bochníku atd.

Suroviny na rozkvas rozmícháme a necháme přibližně 2-4 hodiny vykvasit.

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek všech surovin, medvědí česnek drobně krájený. Krátce umícháme robotem (3-5 minut) a v zakryté míse necháme v teple místnosti 1 hodinu kynout. (V letních horkých dnech bude stačit sotva 15-20 minut.)

Pak těsto uložíme minimálně na 24 hodin do lednice a spotřebujeme do 3-5 dnů.

Kvasové langoše (třeba s medvědím česnekem)

Jedlým olejem pomastíme plytký talíř – můžeme i prsty, těsto se na ně při roztláčení nebude lepit. Z těsta kousek ukrojíme, na talíři roztáhneme, roztlačíme na tenčí placku, necháme 5 minut odpočinout a pak v rozehřátém oleji dočervena usmažíme – z každé strany cca 3 minuty.

Potřeme zakysanou smetanou a posypeme strouhaným sýrem. Nebo langoš potřeme vodou, s rozetřeným stroužkem česneku, pokapeme dobrým kečupem a posypeme sýrem.

Kvasové langoše (třeba s medvědím česnekem)

.

.

.