Vánočka

Bez tohoto kynutého moučníku by snad ani Vánoce nebyly Vánocemi, zná ji určitě každý.

Historie vánočky je opravdu dlouhá, sahá až hluboko před 16.století.
Říkávalo se ji všelijak – calta (ta byla ještě nezapletená), ceplík, štěrovka, húska, štědrovečernice, štědrovice, pleténka, pletanka i pletenice, vandrovnice, štrucla – jeden hezčí název než druhý.
V dobách nejstarších mohli péct vánočku pouze mistři pekaři, ale přibližně od 18.století ji už pekly i hospodyňky doma. V různých variantách – ty z nejobyčejnějšího těsta pro čeládku, ale pro hospodáře a domácí se těsto vylepšovalo přidáním rozinek, mandlí, ořechů a také voňavého koření.
Její pečení provázela spousta zvyků – například se do ní zapékala mince. Kdo ji pak našel, měl po celý následující rok zajištěno zdraví a bohatství. Naopak – potrhaná nebo spálená vánočka nevěstila nic dobrého.

Někde se z vánočky o Štědrém dnu dávalo po krajíčku každému kusu dobytka, aby byl zdravý a nikdo ho neuřknul. Pamatuji, že i u nás doma jsme také takto podarovali po kousku vánočky každému zvířeti – byť se náš „dobytek“ skládal jen ze psů, slepic a někdy i prasátka ve chlívě. Byl to ale milý zvyk, děti měly pocit, že trochu „čarují“ a zvířata si smlsla.

Upéct krásnou a dobrou vánočku nebylo jen tak. Tradičně se pletla z devíti pramenů. Spodní čtyři představovaly slunce, zemi, vodu a vzduch. Prostřední tři prameny byly symbolikou pro rozum, vůli a cit a dva nejvrchnější prameny pro lásku a vědění. Křížové pletení pramenů mělo rodinu a všechny blízké ochránit před zlými vlivy.

Dnes si také můžete vybrat z mnoha receptů i způsobů pletení. Vánočky se pletou nejen z devíti, ale i ze šesti nebo jen pěti pramenů – všechny krásné, zajímavé, každá malinko jinak. A ten, kdo si na pletení přesto netroufne, může vykynuté těsto urovnat do tukem vymazané vánočkové formy a po nakynutí takto upeče v troubě.

Pletení vánočky klasicky, z devíti pramenů

Těsto propracujeme a rozdělíme na devět stejných dílů (můžeme si je i navážit). Z každého dílku uděláme bochánek a necháme 10min odpočinout
– všechny bochánky rozválíme na stejně dlouhé a stejně široké prameny

Nejdříve upleteme základnu vánočky ze 4 pramenů:
– 4 prameny si položíme svisle vedle sebe
– vezmeme levý krajní pramen a vedeme jej úplně doprava nad, pod a nad zbývajícími třemi prameny
– znovu vezmeme levý krajní pramen (původně byl druhý zleva, nyní je první zleva) a znovu vedeme doprava nad, pod a nad ostatními třemi prameny
– opakujeme až do dopletení ke konečkům pramenů, dobře je spojíme k sobě
– pokud máme upletený celý základ, přeložíme jej na plech a poměrně nemilosrdně tu nadýchanou nádheru uprostřed klouby prstů pomačkáme, aby vznikla jakási široká, ale plýtká rýha, na kterou usadíme pletenec ze 3 pramenů

Prostřední pletenec ze 3 pramenů:
– snad každý už někdy v životě pletl cop, ale pokud se najde někdo, kdo postup pletení nezná, ať čte dále
– vezmeme pravý pramen a přeložíme jej mezi dva zbývající
– nyní vezmeme levý pramen a přeložíme jej mezi dva zbývající
– postup dále opakujeme – střídavě bereme pravý nebo levý pramen a vždy jej vrchem položíme mezi ty dva zbývající
– dopleteme do konce, konečky spojíme důkladným smáčknutím
– cop položíme na základnu ze 4 pramenů a prsty ji podélně v prostřed opět lehce smáčkneme (uděláme plýtkou rýhu)

Zbývá udělat vrchní pletenec ze dvou pramenů:
– položíme je těsně vedle sebe a jen je do sebe zakroutíme
– tento tenký vrchní pletenec trochu natáhneme, položíme na vánočku (a přes vánočku – přes její konce) a oba konce pletence dobře zastrčíme pod „prdelku“ vánočky, na každé straně stejně
– vánočku necháme nakynout, pomašlujeme vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme

Fotopostup pletení vánočky z devíti pramenů si můžete podrobně prohlédnout tady, u receptu.

 

 Vánočka ze šesti pramenů

1)  Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 6 dílů, z každého uděláme bulku a tu necháme ještě asi 10 minut odpočinout.
2)  Pak ze všech vyválíme stejně silné a dlouhé prameny, které na jednom konci všechny spojíme a konec jakoby podhrneme dospod, pod budoucí vánočku.
3)  Levý krajní pramen položíme úplně doprava a pravý krajní zase doleva…..pak vezmeme pramen úplně zprava a vrátíme ho mezi 4 prostřední .
4)  Druhý pramen zleva přeložíme úplně doprava a levý krajní vložíme mezi 4 prostřední.
Teď vezmeme druhý zprava, přeložíme ho úplně doleva a pravý krajní vrátíme mezi 4 prostřední
5)  Pak už se postup (kroky 3 a 4) stále opakuje (jen střídáme strany).

Vezmeme druhý zleva a přeložíme úplně doprava a levý krajní vložíme mezi 4 prostřední….vezmeme druhý zprava, přeložíme úplně doleva atd…

Odfocený postup na vánočku ze šesti pramenů je tady.


Vánočka z pěti pramenů

1)  Těsto si rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bulku a necháme asi 10 minut
odpočívat. Pak je všechny rozválíme na stejně dlouhé a stejně silné
prameny.
2)  Všech pět pramenů si položíme svisle před sebe, na konci vzdálenějším od nás, je dobře spojíme a rozdělíme na 2 a 3 prameny.
3)  Vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme ho doprostřed, ke straně, kde jsou
prameny dva (a teď už vlastně tři).
4)  Nyní vezmeme vnější pramen z této strany a znovu přeložíme doprostřed, ke dvěma pramenům.
5)  A tyto dva kroky (vnější pramen ze tří přeložit dovnitř, ke dvěma) opakujeme tak dlouho, až dopleteme do konce. Úplné konečky znovu stiskem dobře spojíme a oba konce vánočky jakoby trošku podhrneme dospod, pod ni.

Fotopostup pletení vánočky z pěti pramenů je tady.

 

 

Těsto na vánočku je možno použít to, jehož recept se v rodině dědí z matky na dceru nebo můžeme vyzkoušet nějaké nové.

  • rozinky i kandované ovoce je dobré pár hodin před zaděláním těsta namočit do rumu
  • všechny suroviny, které přijdou do těsta, by měly mít pokojovou teplotu
  • tuk použijeme změklý, nikdy ne horký (spařili, zničili bychom droždí)
  • těsto je třeba nechat dobře vykynout, jinak nebude výsledek stoprocentní (vánočka může být „těžká“)
  • zrovna tak musí dobře vykynout před pečením i umotaná vánočka. Necháme ji kynout zvolna, v teplém prostředí, jehož teplotu nijak uměle nezvyšujeme – mohlo by se stát, že vnitřní, málo vykynuté vrstvy vánočky se to budou snažit při pečení dohnat a vánočka se potrhá
  • vykynutou vánočku opatrně potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat plátky mandlí a dáme péct do vyhřáté trouby
  •  zpočátku, asi 5 minut pečeme zprudka, asi na 190-200°C, pak tepltu zmírníme na 170°C a vánočku dopečeme
  • stane se, že po vytažení z trouby původně nádherná vánočka klesne, jako by jí někdo vypustil vzduch ventilkem – je málo upečená, vnitřní vrstvy nebyly pevné natolik, aby vánočku udržely. Jíst se dá, ale pěkná moc není.
  • hotové vánočky se většinou dají dobře zamrazit, po vytažení a rozmrznutí chutnají jako čerstvé
  • pokud vám náhodou vánočka zbyde, dá se z ní udělat výborná svátečnější, lepší žemlovka
A ta nejnej rada na závěr? K pečení vánočky bychom vždy měli (i měly) přistupovat s radostí a láskou. Věřte, že je to pak na výsledku velice poznat! Vaši strávníci vám za to budou opravdu vděční…..

 

 

mikulasvirag

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.