Kynutý bramborák

Přiznávám, miluji brambory a téměř cokoliv z nich. Mám je moc ráda pro jejich rozmanitost – můžu je na stůl podávat v tolika různých obměnách  Jako přílohu, hlavní chod, mlsku k televizi a výborné jsou i moučníky z bramborového těsta…. 

Dokonce se mi rok co rok po sklizni brambor z naší zahrady, při pohledu na zaplněný sklep, vkrádá do duše takový zvláštní klid, až se musím smát sama sobě – mám totiž pocit, že „i kdyby přišlo cokoliv, hlady neumřem“.

Kynutý bramborák

-těsto před kynutím-

Suroviny:
150 g strouhaných vařených brambor

300 g stropuhaných syrových brambor
160-200 g hladké mouky
180 g vody
lžička cukru
1,5-2,5 lžičky soli
1 vejce
větší cibule (asi 80 g)
100 g uzeného bůčku
2 lžíce oleje
2-3 stroužky česneku
majoránka
drcený kmín
mletý pepř
20 g droždí

(Mouka je psaná orientačně – nejdřív jsem vmíchala 150 g a poté ještě přisypávala a zahušťovala. Těsto by mělo být husté, ne ale úplně tuhé nebo tvrdé.)

Kynutý bramborák

-neodolatelně voní-

 

Postup:
na oleji osmahneme cibuli dost do voňava, ke konci vložíme osmažit i kostičky bůčku a necháme prochladnout.

Z vody, cukru, droždí a části odvážené mouky uděláme kvásek, který necháme vzejít (asi 20 minut) a pak ho přidáme do mísy ke všem ostatním surovinám, včetně směsi z pánve. Ochutnáme, popřípadě trochu dosolíme a hned těsto urovnáme do sádlem dobře vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy.

Necháme vykynout (30-45 min) a upečeme do červena. Vložila jsem do studené trouby, která byla zapnuta na 200 °C a pekla asi 50-60 minut.

 

Bramborák je moc dobrý teplý i studený, podávaný se zeleninovým salátem nebo kysaným zelím.

 

 

2 komentářeLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.