Tvarohové koláče jsou na stole pokaždé vítané s velikým nadšením a tento je navíc opravdu výborný, nadýchaný, nevšedně vypadající.

Kynutý mřížkový koláč s tvarohem

-před pečením-

Suroviny:

200 g (ml) vody
80 g měkké Hery
2 žloutky
60 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
2 lžičky citrónové šťávy
400 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
21 g droždí

Náplň:
500 g tvarohu
1 vejce
100 g cukru
vanilkový cukr
strouhaná citrónová kůra
na zahuštění trochu pudinku Creme Olé

 

Kynutý mřížkový koláč s tvarohem

 

Postup:

všechny suroviny (v pořadí tekuté, sypké) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.

Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a buď z něj uděláme veliký koláč nebo dva menší a podle toho si rozdělíme těsto.

Kynutý mřížkový koláč s tvarohem

-čerstvě upečený-

Na dno koláče budeme potřebovat 2/3 dávky těsta, na mřížky zbylou třetinu. Těsto rozválíme na kolo o průměru vymazané formy, pokud je třeba, můžeme přitom lehounce podsypat moukou. Na plát těsta ve formě urovnáme tvarohovou náplň, posypeme rozinkami a poklademe mřížkou ze zakroucených proužků, které nakrájíme z vyváleného zbytku těsta.

Necháme vykynout, pak mřížky potřeme rozšlehaným vejcem a koláč upečeme ve vyhřáté troubě (180°C/35-40min).