Maličké, sladké dvoubarevné rohlíčky voní jogurtem i kakaem. Tvarování není nijak složité a výsledek opravdu stojí za to. Rohlíčky mizí ze stolu rychlostí blesku…
Recept mám od kamarádky Aničky, našim potřebám jsem ho upravila jen minimálně.

Suroviny:

50 g vody
4 lžíce cukru
menší vejce
150 g hustého bílého jogurtu
70 g změklého másla
420-440 g hladké mouky
špetka soli
18 g čerstvého droždí
2 lžíce kakaa
1-2 lžičky vody na zakápnutí kakaa
(Množství použité mouky závisí na hustotě jogurtu a velikosti vejce – těsto by nemělo být nějak moc volné, aby rohlíčky držely tvar.)

Na potření po upečení:
2 lžíce vody
1 lžíce cukru

Lakované rohlíčky

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme lžičku cukru a droždí (vše z přichystaného, odváženého množství) a necháme 15 minut stát. Pak přidáme zbytek cukru, jogurt, vejce, mouku, máslo a sůl a vypracujeme měkké, pružné těsto.

Rozdělíme ho napůl (těsto odvážíme na váze), jednu polovinu odložíme a druhou na stole lehce roztáhneme. Přidáme na ni kakao, zakápneme ho malou lžičkou vody, a opatrně, ale dobře ho do těsta zapracujeme. Obě těsta necháme 30-45 minut kynout.

Vykynutá těsta zlehka propracujeme, každé rozdělíme na polovinu a uděláme z nich velké bulky. Po 5-8 minutovém odpočinku bulky rozválíme na kulaté pláty o síle asi 2-3 mm.

Na bílý plát položíme tmavý plát těsta, lehkým zaválením je spojíme k sobě – vzniknou 2 dvojbarevné pláty těsta. Každý kruh rozkrájíme na 12 dílů, ze kterých smotáme malé rohlíčky (celkem tedy 24 rohlíčků – všechny se vejdou na jeden plech).

Rohlíčky necháme na plechu s pečím papírem nebo fólií dokynout a upečeme je ve vyhřáté troubě (200°C/asi 12 minut).

Svaříme vodu s cukrem a tímto rozvarem ještě vřelé rohlíčky zlehka potřeme – budou jako nalakované. Stačí potřít opravdu velmi lehce, aby rozvar stihnul na rohlíčcích uschnout, než je budeme podávat na stůl. Kdyby přeci jen ještě maličko lepil, posypte rohlíčky moučkovým cukrem – přeslazené nebudou, protože samy o sobě hodně sladké nejsou.