Ani tady není bezpodmínečně potřebná pekárna – těsto stačí robotem nebo vařečkou jen dobře uhníst a hned, bez kynutí uložit do lednice, kde vydrží i týden. Jen je třeba počítat s tím, že v tom sáčku (krabičce atd.) při několikadenním čekání o kusisko vykyne….

Suroviny:

250 ml mléka
125 ml smetany (1/2 krabičky)
500 g hladké mouky
15 g droždí
0,5-1 lžičku soli

– dělávám z dvojité dávky, v lednici opravdu vydrží

 

Langoše (na týden)

 

 

Postup:

Do pekárny vlijeme mléko a smetanu, pak vsypeme mouku, přidáme droždí a jen necháme umíchat (bez předehřevu). Použijeme program Koláč, Dort, či jiný, určený pro moučníky s práškem do pečiva.
Hned po umíchání těsto vytáhneme, dáme do dostatečně velkého sáčku nebo krabičky s svíčkem a uzavřené uložíme do lednice, kde nakyne (pozor na prasknutí příliš těsně utaženého sáčku).

Použít se dá už na druhý den. Nožem si ukrojíme potřebný kus těsta, z něj nakrájíme kousky na langoše. Mělký talíř lehounce vymázneme olejem, položíme na něj kousek těsta a naolejovanými prsty ho roztáhneme do tenka. (Oleje se nebojte, langoše se v něm přece pak i smaží)
Těsto se vůbec nebude lepit a je nádherně poddajné.

Langoše usmažíme v oleji na pánvi, na talíři pak ubrouskem lehce odsajeme přebytečný tuk a můžeme je potírat. Někdo je má rád nasladko – potře si je marmeládou, jiný zvolí slanou variantu – nejčastěji česnek, kečup a strouhaný sýr.

Toto těsto opravdu v lednici vydrží i týden a my si můžeme dělat langoše podle momentální chuti, třeba každý den, po jednom :-)
Recept máme doma už roky (s dvojnásobným množstvím surovin – tady je použita polovička, aby vše stačila pekárna v pohodě uhníst).
Jiné langoše neděláváme.