Lázeňské rohlíky

Křehké tukové rohlíky, upečené do růžova. Jako tuk je použito pouze sádlo a k němu trocha másla pro lepší, jemnější chuť. Hotové rohlíky jsou hebké i křupavé, výtečně chutnají, jejich vůně prostoupí nejen kuchyň, ale celý byt. A ta chuť…hmmm! Vlažné jsou nejchutnější jen tak samotné, po vychladnutí jsme je mazali máslem, ti mlsnější si přidali trochu domácí marmelády.

Suroviny:

200 g vody
lžička medu nebo sladěnky
30 g změklého másla
80 g změklého sádla
500 g hladké mouky
7-8 g soli (1,5 rovné lžičky)
15 g cukru (cca 3 lžičky)
25 g čerstvého droždí
(na potření před pečením – olej)

Lázeňské rohlíky

Postup:

Ze 100 g vlažné vody, medu (sladěnky), droždí a 130 g mouky umícháme kvásek omládek a necháme ho 45-60 minut kynout.

K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme příjemně měkké těsto, které necháme hodinu vykynout – během té doby ho dvakrát promísíme.

Vykynuté těsto vyškrábneme na minimálně pomoučený stůl, rozdělíme na 14-16 kousků, každý zakulatíme do bulky a necháme 5-7 minut odpočinout.

Všechny bulky rozválíme a svineme do rohlíků (stůl už není třeba podsypávat) a vedle sebe, všechny na jednom na plechu s pečícím papírem nebo fólií necháme vykynout (asi 30-45 minut).

Potřeme je olejem a upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova (230°C/10-13 minut).

Lázeňské rohlíky

7 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, chystám se rohlíky péct poprvé, do těsta se dává klasická kostka droždí 42g nebo živý kvas lžíce? Děkuji

  • Upekla jsem je, jsou výtečné. Měkounké, vláčné, žádná dusítka. Dík za recept. Jsou dobré i třetí den po upečení.

  • Dobrý deň, tieto rohliky sú s droždím a s kvaskom recept náhodou nemáte? Alebo len ho neviem nájsť . Ďakujem

  • Dobrý den. Výborné rohlíky, akorát jsem je neměla bílé. Sladěnka mi těsto vždy trochu obarví, né že by mi to vadilo nějak zásadně. Ale chci se zeptat, Ivo, vy jste do těsta dávala med?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.