Litina - kynutý bramborák

Jeden ze starých rodinných receptů – vždycky jsme litinu pekli v troubě, ale vyzkoušela jsem i pekárnu. Nemá to chybu.

 

Suroviny:

kvásek (250 ml vlažného mléka + čerstvé droždí velikosti vlašského ořechu)
3 velké syrové strouhané brambory
2 – 3 lžíce sádla
4 lžíce škvarků
150 g anglické slaniny pokrájené na kostičky
2 vejce
4 utřené stroužky česneku
dle chuti kmín
majoránka
mletý pepř
sůl
asi 500 g hrubé mouky
bylinky (libeček, kopřivy, petrželka)
asi 100 g pokrájené klobásy

 

Postup:

Vše smícháme v míse. Přendáme do pekárny bez hnětacích metel, na 1 minutu zapneme program Pečení, vypneme a necháme 1h kynout. Pak zapneme hodinové Pečení. Po ukončení programu zapneme znovu Pečení a už hlídáme.
Dá se jíst teplé i studené (s kysaným či sterilovaným zelím nebo čalamádou) a nádherně to voní!

 

6 komentářůLeave a comment

  • Ivo, dnes jsem tady objevila tenhle recept a chtěla bych litinu vyzkoušet. Kdysi jsem něco podobného jedla u kamarádky a bylo to moc dobré. Tady v našem kraji se tohle jídlo nedělá, tak se nemám koho zeptat … prosím, kolik dáváte soli? Já mám na sůl strašně špatný odhad a Vaše intenzita solení chleba atd. nám vyhovuje.

    • Na půl kila mouky většinou dvě rovné kávové lžičky – tady jsou navíc brambory, tak to bude chtít trochu přisolit, přidala bych ani ne půl rovné lžičky. Je tam ještě anglická a klobasa – ty také obsahují sůl, tak ať to nemáte presolené. To už se napravit nedá.
      Zkuste ty 2 lžičky, dobre promíchat a ochutnat. Uvidíte, jestli je třeba pridat 😉
      Přesněji, bohužel, neporadím.

      • Dobrý den, tak jsem včera pekla zkušební verzi z poloviční dávky – osolila jsem ji tak, jak jste mi poradila. A výsledek? Zmizela rychlostí blesku a moc chutnala, takže určitě bude brzy repríza. Děkuju za recept.

          • Ivo, ještě mám k litině jednu otázku. Jak husté má být těsto, když ho dávám do pekárny? Mně se zdálo být trošku řidší, tak jsem přidala mouku a nevím, jestli jsem to neudělala zbytečně. Bála jsem se, že se mi nevyklopí z formy vcelku, a je pravda, že byla pak taková sušší.

          • Nevím, k čemu bych přirovnala. Ale myslím, že to dohuštění moukou nevadí, kvůli provlhčení těsta bych pak přidala třeba ještě škvarky, trochu nakrájené anglické nebo víc (i během pečení) potírala povrch litiny sádlem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.