Recept lety vyzkoušený, pokud máme na perník chuť, peču jen tenhle. Je nadýchaný a vhodný na veliký plech.

 

Suroviny:

1 litr polohrubé mouky
1/2 litru cukru
1/2 litru mléka
1/4 litru oleje
3 vejce (nebo 2 veliká)
2 lžíce marmelády
2 lžíce kakaa

prášek do pečiva
a prášek do perníku
NEBO
2 prášky do pečiva
a 3 lžičky perníkového koření

Můžete přidat i mletou skořici, citrónovou nebo pomerančovou kůru, kandované ovoce, sekané oříšky, mandle.

 

Litrový litý perník

 

Postup:

Všechny suroviny smícháme dohromady, dobře promícháme, aby v těstě nebyly žmolky mouky, pokud je třeba, přilijeme mléka a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech.

Pečeme spíš na maličko nižší teplotu, aby mohlo těsto dobře vyběhnout a nepopraskalo (asi 170°C). Zkoušíme špejlí, jestli je perník dost propečený.

Hotový můžeme jen pocukrovat, popř. polít citrónovou nebo čokoládovou polevou.
Já jsem ještě syrové těsto, před vložením do trouby, posypala kokosem – perník po něm hezky lehce voní.