Lněný chleba s omládkem

Chleba nejen na grilovačku, na kterou byl původně pečený.
Lehký, malinko světlejší, výborný i další den po upečení.

 

Suroviny:

na omládek
150 g vlažné vody
lžička sladěnky
15 g doždí
180 g hladké mouky

Dále:
190 g vody
2 lžíce oleje
troška drceného kmínu
1,5 lžičky soli
2 lžíce lněného semínka
100 g žitné chlebové mouky
220 g pšeničné chlebové mouky
60 g hladké mouky

 

Lněný chleba s omládkem

-řez, tečkovaný lněným semínkem-

 

 

Postup:

suroviny na omládek necháme pekárnu bez předehřevu jen umíchat do hladka a v zavřené pak 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a rovněž bez předehřevu necháme umíchat těsto, které nám pak ve vypnuté pekárně asi za hodinu vykyne.
Vykynuté těsto rukama na vále propracujeme, uděláme z něj kulatý chleba (velikou bulku ), celou ji oválíme v mouce a takto pomoučený chleba uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií.
Po stranách bochník žiletkou nebo ostrým nožem několikrát lehce nařízneme (nemusí být) a necháme nakynout (45-60 min). Pak vsadíme do rozehřáté trouby. (230°C/30 min, dopéct při 200°C – asi 20-25 min).

Chleba je světlý, s tečkami lněného semínka a pevnou, ale ne tvrdou kůrkou.

 

Lněný chleba s omládkem

 

 

11 komentářůLeave a comment

  • Už mě tady máte zase:-). Chci se zeptat, jestli se dají chlebíky, které máte pečené v troubě (třeba tento se mi líbí) upéct i v pekárně nebo jestli je lepší fakt zvolit troubu? Dík.

    • Přesto, že v týdnu peču jen v pekárně a i tyhle chleby nám chutnají, s těmi z trouby se úplně srovnat nedají.
      Chleba z trouby je opravdu nejlepší.
      Pokud budete chtít upéct nějaký chleba z trouby v pekárně, především zkontrolujte, jestli se Vám do pekárny vejde 🙂

      • A podle čeho si vyberete program pečení? Mám Moulinex XXL, takže chleba může být až 1,5 kg, ale nevím podle čeho se pozná, jaký mám zvolit program, aby byl vhodný právě pro ten chleba, který si zrovna vyberu. Bohužel totiž v návodu není podrobný popis, v čem se ty programy liší (pro pečení chleba jich tam je 8).

        • Omládek umícháte predem a zvlášť nebo uděláte bez něj?
          Program by mohl být Základní (Klasik – prostě ten první). Program Celozrnný ma delší kynutí i pečení – celozrnné těsto se hůř propéká.

          Chleba je z 560 g mouky, což mi na pekárnu přijde docela dost, měla bych strach, že mi chleba uteče 🙂
          Zkusíte ho o 20% zmenšit?
          Pokud chcete péct s omládkem, rozepíšu vám postup. Nebo si na pečení v pekárně vyberete jiný chleba?

          • Mně by se moc líbil právě tenhle :-). Už jsem v pekárně zkoušela péct chleba ze 700 g mouky s 1/2 kostky droždí a neutekl, tak to risknu. a určitě bych ho chtěla péct s omládkem, ten se mi díky Vám už mockrát osvědčil. Bohužel u nás teď není k dostání Sladěnka ani Sladovit (dodavatel je prý stále nemá), tak ji nahrazuji medem.

          • Nemáte možnost kouknout po sladěnce v jiném městě? Ať se nevymlouvají na dodavatele – u nás na malém městě ji mají pořád a pokud ne, objednají ji.
            Zkuste to. Jen upozorním, že po vykynutí omladku do něj přidate zbytek surovin a něla byste použít nějaký program bez predehrevu (to by byla další doba, po kterou by omládek stál a stárnul)…umíchat, vypnout, nechat v pekárně nakynout a pak zapnout program Pečení.
            Ať Vám to vyjde!
            Formu z Tescomy neznám…

          • Já bych si Vás teď potřebovala domů naklonovat, abych se mohla stále vyptávat. Ještě mám otázku – máte nějakou zkušenost s formou na pečení chleba z Tescomy?

  • Chleba je výborný!Podle Vašich receptů jsem upekla asi 10 různých chlebů,i kváskových,ale tento je zatím nejlepší. Jsem zvědavá,který Váš další chléb jej překoná.

    • Děkuju 🙂
      Ze zkušenosti vím, že chutě se člověk od šlověka liší – každému opravdu chutná něco maličko jiného…tak třeba najdete ještě některý, který se pak stane vaším denním chlebem 🙂 (Jako nám zdejší -opravdu nazvaný- Denní chléb…)

  • Ivo, dostala jsem remosku original (tu menší). Vejde se mi do ní tenhle chlebík? Moc se mi ten recept líbí.

    • Je v něm 560 g mouky, to bude taktak…a než ho v remosce necháte kynout, nedávejte ho tam jako „kouli“, ale hodně ho zploštěte. Aby kynutím zabral co nejvíc prostoru remosky a nehnal se jen nahoru.
      Mám tutéž remosku, jako Vy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.