Chleba nejen na grilovačku, na kterou byl původně pečený.
Lehký, malinko světlejší, výborný i další den po upečení.

 

Suroviny:

na omládek
150 g vlažné vody
lžička sladěnky
15 g doždí
180 g hladké mouky

Dále:
190 g vody
2 lžíce oleje
troška drceného kmínu
1,5 lžičky soli
2 lžíce lněného semínka
100 g žitné chlebové mouky
220 g pšeničné chlebové mouky
60 g hladké mouky

 

Lněný chleba s omládkem

-řez, tečkovaný lněným semínkem-

 

 

Postup:

suroviny na omládek necháme pekárnu bez předehřevu jen umíchat do hladka a v zavřené pak 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a rovněž bez předehřevu necháme umíchat těsto, které nám pak ve vypnuté pekárně asi za hodinu vykyne.
Vykynuté těsto rukama na vále propracujeme, uděláme z něj kulatý chleba (velikou bulku ), celou ji oválíme v mouce a takto pomoučený chleba uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií.
Po stranách bochník žiletkou nebo ostrým nožem několikrát lehce nařízneme (nemusí být) a necháme nakynout (45-60 min). Pak vsadíme do rozehřáté trouby. (230°C/30 min, dopéct při 200°C – asi 20-25 min).

Chleba je světlý, s tečkami lněného semínka a pevnou, ale ne tvrdou kůrkou.

 

Lněný chleba s omládkem