Znovu něco, co vypadá složitěji a pak vás překvapí svou jednoduchostí a po upečení i zajímavým tvarem :-) – loďky z kynutého těsta.
Na lodičky můžete použít jakékoliv pevnější tvarovatelné kynuté těsto – moje jsou slané, těsto jsem použila to nejjednodušší, na rohlíky a raženky, ale můžete použít těsto sladké, třeba mazancové.
Suroviny na 12 lodiček:
- 260-270 g vody (nebo vody ředěné syrovátkou – třeba z překapaného jogrtu nebo kefíru)
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- rovná lžička cukru
- 10 g soli (2 rovné kávové lžičky)
- 50 g změklého sádla
- 12-15 g čerstvého droždí
Postup:
Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na malé díly a z každého uděláme bulku. Kolik dílů? To je na vás, ale já doporučuji dělat lodičky spíš menší – lépe se tvarují a také líp vypadají :-) Takže z těsta udělám 12 kousků, z nich 12 bulek. Chvíli je necháme všechny odpočinout, pak každou rozválíme a poskládáme podle fotopostupu.
Všechny lodičky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií OBRÁCENĚ, lícem dolů – aby se sklady při kynutí nerozevřely a tvar loďky zůstal zachován.
Necháme je tak téměř nakynout (minimálně 15.20 minut), pak obrátíme, ještě pár minut necháme dokynout, potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat semínky. Upečeme ve vyhřáté troubě (200-210 °C / asi 10-14 minut).
Podáváme jen tak, suché nebo obložíme třeba šunkou a kouskem zeleniny.
Napsat komentář