loudavé těsto

Proč zrovna „loudavé“? Protože zadělat ho nedá prakticky žádnou práci a hotové uložíme do lednice, kde pomalu kyne a čeká na použití – až 7 dnů. Je tedy ideální např. na větší akci nebo oslavu, kdy přijde vhod si část práce udělat předem. Je příjemně tvárné, výborné na obyčejné buchty, plněné rohlíky, ploché koláče na plechu a další.

Suroviny:

120 g mléka
150 g bílého jogurtu
60 g oleje
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
půl rovné lžičky soli
2-3 lžíce cukru
8-10 g čerstvého droždí

pruhované rohlíky

Postup:

V mléku rozmícháme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které hned (bez kynutí) uložíme ve větším sáčku nebo plastovém boxu do lednice. Použít se dá už za několik hodin, ale lépe až druhý den. V lednici by těsto mělo vydržet 5-7 dnů. Kdykoliv během této doby můžeme z lednice vykynuté těsto vytáhnout, ihned propracovat a tvarovat. Pečivo na plechu necháme před pečením vykynout, poté ho potřeme vejcem nebo vodou a upečeme ve vyhřáté troubě.

Těsto se dá udělat i na slano, jen je třeba upravit poměr cukru a soli. Cukru do těsta dáme pouze 1 kávovou lžičku, soli 2 rovné kávové lžičky. Ze slaného jogurtového těsta můžete usmažit langoše nebo upéct rohlíky, pletýnky, slaný plněný koláč aj.

7 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, paní Ivo,
    nevím, jestli se budu umět zeptat, tak jak to myslím 🙂 Nerozumím tomu, jak je to s překynutím těsta. Říká se, že překyne i drožďové těsto. Párkrát mi překynul kváskový chleba v lednici, někteří nechávají kynout v lednici i několik dnů. A některá těsta (viz tento recept), těsta na pizzu nebo langoše apod. vydrží i týden. Nějak tomu v principu nemůžu přijít na kloub, jak to funguje.
    Mějte se, přeju hezký den. D.

    • Dobrý den,
      otázce rozumím. Odepsala jsem Vám už včera a netuším, kam a proč se odpověď ztratila…tak znovu 🙂
      Překyne drožďové i kváskové těsto, a myslím, že to s droždím je odolnější než kváskové. V chladu lednice se kynutí velice zbrzdí, ale i tam pomalounku pokračuje. Tomu je nutné přizpůsobit množství kvásku a droždí, kterým těsto kypříme, dát ho co nejméně – samozřejmě v závislosti na tom, jak dlouho těsto chcete v lednici nechat. Pokud jen přes noc, množství snížíte. Pokud déle (den, několik dnů), použijete ho co nejméně. Kváskové těsto uděláte bez rozkvasu, jen s kouskem přidaného kvásku do těsta – těsto naočkujete 🙂
      Stačí takové vysvětlení?
      Iva

  • Dobrý den,
    ráda bych se zeptala, jak pracovat s těstem po vyndání z ledničky. Nechat „ohřát“ a potom zpracovávat dál? Nebo ihned zpracovat a nechat nakynout hotový výrobek připravený na pečení?
    Děkuji za odpověď
    Martina

    • Dobrý den, Martino, těsto byste měla z lednice vytáhnout už nakynuté, takže – propracovat, rozdělit, vytvarovat, nechat na plechu nakynout a upéct 🙂
      Ať se daří!
      Iva

      • Děkuji za odpověď, hned dneska vyzkouším 🙂
        A díky Ivo za skvělé recepty!!!
        Martina

  • Nechávám v lednici přes noc kynout v podstatě každé „běžné“ těsto na slané i sladké pečivo, i to nejobyčejnější bez mléka a bez jogurtu. Zadělám ho robotem v míse, přes mísu přetáhnu mikroténový pytlík a šoupnu ji do lednice. Do druhého dne nakyne asi tak z poloviny, než by nakynulo v teple, je skvěle homogenní a krásně rovnoměrně provlhlé. Zpracovávám ho hned, jak ho vyndám z lednice – svinu rohlíky, vytvaruji chlebíček, narazím kaiserky nebo vytvaruji nějaké sladké pečivo a nechám ho na plechu vykynout. S tím studeným těstem se skvěle pracuje, je tuhé, nelepí, dobře se krájí a tvaruje. Pak to chce jen počítat s delším časem na vykynutí na plechu, protože jak je těsto studené z lednice, tak se nějaký čas nic neděje, než získá teplotu okolí. Moc se mi to osvědčuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.