Louhované bagetky – jejich výroba není nijak časově náročná ani recepturně složitá. Hotové bagetky nádherně voní (připomíná mi to slané tyčinky Bohemia), zvenku jsou křupavé, střída je měkounká, plná pravidelných „oček“.

Louhované bagetky
Suroviny:

220 g vody
lžička cukru
50 g oleje
2 lžičky sezamu
1,5-2 lžičky soli
420 g hladké mouky
15-17 g droždí

Na louhování:
litr vody
50 g jedlé sody

Na potření před pečením
žloutek

Louhované bagetky

Postup:

Všechny suroviny dáme do formy domácí pekárny a použijeme program Těsto.
Nebo připravíme těsto bez domácí pekárny – ve vlažné vodě rozpustíme cukr, droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme vykynout.

Vykynuté vytáhneme z formy (nebo mísy), propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a z každého uděláme tenčí a kratší bagetu.

Bagety necháme vykynout, do menšího hrnce nalijeme vodu a přivedem ji k varu. Do vařící pak po částech vsypeme sodu – POZOR! – hodně to pění, tak ať vám voda neuteče z hrnce ven.

Louhované bagetky
Bagetky v tomto vařícím roztoku povaříme (asi 45 vteřin), během této doby je ve vodě i obrátíme. Pak opatrně vyjmeme z vody, okapeme a uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Potřeme žloutkem, lehce nařízneme a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 25 min).

Louhované bagetky

Stejně můžeme louhovat i jiné pečivo – preclíky, bulky, kaštánky.

6 Comments

  • Posted 3.5.2019 9:27 od Jaroslava 0Likes

    Dobry den,
    Uz druhy krat skusam tieto luhove bagetky a stale sa mi nedaria,ked ich varim vzdy sa mi scvrknu,zosuveria a nie su krasne hladke ako tie vase.Velmi rada by som urobila take krasne luhove bagetky,pracliky,ale neviem v com moze byt chyba.Neviete mi prosim poradit v com by mohla byt chyba?

    • Posted 3.5.2019 10:23 od Iva 0Likes

      Dobrý den, chyba může být v moc dlouhém vaření (jak dlouho je vaříte? Vkládáte vždy do vřící vody?) a pak také v nedostatečném nakynutí – když je vhodíte do vody, plavou nebo klesají ke dnu?

      • Posted 13.5.2019 11:04 od Jaroslava 0Likes

        Dakujem, zistila som v com bola chyba -mala som pokazenu vahu a vazenie podla lyzic bolo dost odlisne ako to malo byt..takze snad nabuduce sa podaria uz s presnymi navazenymi surovinami.
        Zatial som sa pustila do kvaskovych chlebikov a vysledok na nad ocakavanie.Dakujem za krasne recepty!

  • Posted 16.1.2020 11:24 od Vojta 0Likes

    Vroucí voda, vřící je patvar

    • Posted 17.1.2020 13:05 od Iva 0Likes

      To je možné 🙂

    • Posted 22.1.2020 1:19 od EvaHora 0Likes

      Ne, není, je to používané slovo. Vroucí, vřící, vařící.

Přidejte komentář