Louhované bagetky

Louhované bagetky – jejich výroba není nijak časově náročná ani recepturně složitá. Hotové bagetky nádherně voní (připomíná mi to slané tyčinky Bohemia), zvenku jsou křupavé, střída je měkounká, plná pravidelných „oček“.

Louhované bagetky
Suroviny:

220 g vody
lžička cukru
50 g oleje
2 lžičky sezamu
1,5-2 lžičky soli
420 g hladké mouky
15-17 g droždí

Na louhování:
litr vody
50 g jedlé sody

Na potření před pečením
žloutek

Louhované bagetky

Postup:

všechny suroviny dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a z každého uděláme tenčí a kratší bagetu.louhovane-bagetky.jpg
Bagety necháme vykynout, vodu dáme vařit v menším hrnci. Do vřící po částech vsypeme sodu – POZOR! – hodně to pění, tak ať vám voda neuteče z hrnce ven.

 

Louhované bagetky
Bagetky v tomto vřícím roztoku povaříme (asi 45 vteřin), během této doby je ve i vodě obrátíme. Pak opatrně vyjmeme z vody, okápneme a uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Potřeme žloutkem, lehce nařízneme a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 25 min).

 

Louhované bagetky

 

Stejně můžeme louhovat i jiné pečivo – preclíky, bulky, kaštánky.

3 komentářeLeave a comment

  • Dobry den,
    Uz druhy krat skusam tieto luhove bagetky a stale sa mi nedaria,ked ich varim vzdy sa mi scvrknu,zosuveria a nie su krasne hladke ako tie vase.Velmi rada by som urobila take krasne luhove bagetky,pracliky,ale neviem v com moze byt chyba.Neviete mi prosim poradit v com by mohla byt chyba?

    • Dobrý den, chyba může být v moc dlouhém vaření (jak dlouho je vaříte? Vkládáte vždy do vřící vody?) a pak také v nedostatečném nakynutí – když je vhodíte do vody, plavou nebo klesají ke dnu?

      • Dakujem, zistila som v com bola chyba -mala som pokazenu vahu a vazenie podla lyzic bolo dost odlisne ako to malo byt..takze snad nabuduce sa podaria uz s presnymi navazenymi surovinami.
        Zatial som sa pustila do kvaskovych chlebikov a vysledok na nad ocakavanie.Dakujem za krasne recepty!

Napsat komentář: Iva Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.