Přiznám se, že co jsem ochutnala domácí louhované pečivo, děláváme si ho doma častěji – chutná nám. A taky se přiznám, že z pouhé nutné opatrnosti při práci, jsem si ještě netroufla na namáčení ve slabounkém roztohu louhu, ale louhuji ve vodě s jedlou sodou.

Pečivo je to ale výborné, ať suché nebo s máslem a pokud nás chytne mlsná, je jedno, upeču-li tyhle kaštánky, louhované preclíky nebo louhované bagetky.

Suroviny:

  • 230 g vody
  • 45 g sádla
  • lžička cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • 420 g hladké mouky
  • 15 g droždí

Na louhování
1 litr vody a 50 g jedlé sody

Na potření před pečením
1 vejce

Louhované kaštánky
Louhované kaštánky

Postup:


suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté – tuhé a použijeme program Těsto.

Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 14-16 kousků a každý zakulatíme a necháme vykynout.

Do litru vroucí vody opatrně a pomalu vsypeme jedlou sodu – opatrně proto, že při vsypávání voda se sodou hodně pění. Nachystáme si k ruce děrovanou naběračku na vytahování kaštánků z roztoku i plech s pečícím papírem nebo fólií.

Nakynuté kaštánky vkládáme (po 2-4 kusech, podle velikosti použitého hrnce) do vřící vody a asi 50-60 vteřin je povaříme. Vyndáme děrovanou naběračkou, necháme lehce okapat a uložíme na plech.

Když máme všechny kaštánky nachystané na plechu, potřeme je rozšlehaným vejcem a svrchu nemilosrdně nůžkami nastříhneme do kříže – nebojte se stříhnout i poměrně hluboko, kaštánky sice mírně klesnou, ale v troubě pak zas vyskočí.

Vložíme je upéct do dobře vyhřáté trouby (200-220°C), než chytnou nádhernou kaštanově hnědou barvu – přibližně 15 minut.

Louhované kaštánky - řez
Louhované kaštánky – řez
  • Kaštánky jsou zvenčí dost křupavé a mají příjemně nahořklou chuť, uvnitř se schovává péřově měkká střídka. Přemýšlela jsem i nad tím, že by možná nebylo marné zkusit někdy těsto ochutit trochou strouhaného sýra……?