Louhované preclíky

Preclíky mají křupavý, hladký povrch a vláčnou střídu – záleží i na tom, jak moc je vypečete. Díky svému lehounce nahořklému povrchu připomínají chutí tyčinky Bohemia.

Suroviny:

200 g (ml) vody
65 g měkkého sádla
lžička cukru
1,5 lžičky soli
400 g hladké mouky
20 g droždí                                                  

Na louhování
50 g jedlé sody
litr vody                                                

Na potření před pečením
1-2 žloutky

 

Louhované preclíky

 

Postup:

Všechny suroviny dáme do pekárny a necháme jí vypracovat a vykynout těsto. To pak vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 32 dílků (= 32 preclíků, na 2 plechy).

Každý dílek rozválíme na 20 cm dlouhý váleček, se silnějším středem a tenkými okraji, který vytvarujeme podle fotopostupu.

Všechny preclíky necháme mírně nakynout a pak je asi po 3 kusech (podle velikosti kastrolu) vhazujeme do vřící vody, do které jsme vsypali sodu. Povaříme je asi 45-60 vteřin, pak opatrně vyjmeme, necháme okapat a uložíme na plech s pečící fólií.

 

Louhované preclíky

 

Každý preclík potřeme žloutkem, posypeme je hrubou solí (povrch můžeme i opatrně žiletkou několikrát naříznout, při pečení se pak odchlípne a ukáže bělounkou střídku) a upečeme v předehřáté troubě – 15min na 200-210°C, pak teplotu snížíme na 170°C a 15-20 min dopečeme.

 

 

 

Jak na louhování preclíků bez louhu – jsem se dozvěděla na stránkách www.magdalenka.cz

5 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, kde jsem udělala chybu? Upekla jsem preclíky podle Vašeho receptu, vč. louhování. Vypekla jsem je tak akorát, aby křupaly a b uvnitř byly měkké. Hned po upečení byly výborné, ale druhý den gumové, doslova k neukousnutí. Máte už zkušenost i s louhování louhem? Děkuji za dpověď. lilly

    • Dobrý den,
      opravdu netušim, kde by mohla být příčina gumových preclíků….jedině snad je ještě více ne vypect, ale vysušit, na nižší teplotu.
      Manžel je měl druhý den v práci na chroupání a stoprocentně si na gumovitost nestězoval.
      S louhem jsem je nikdy nedělala, stači mi to takhle. Nakoukněte treba na blog Maškrtnce.
      Iva

      • To vysušení jsem zkusila ještě dodatečně a pak už je rozkousal jenom pes :-). lilly

        • Ne dodatečně 🙂 ale při pečení – upéct je prudce, až vybéhnou a zabarví se, pak teplotu snížit a dopéct.
          Můžete přitom ochutnávat 😉

          • Já vím. To dodatečné sušení byl už jen takový zoufalý pokus, jestli to třeba nebude kousatelnější . Nebylo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.