Preclíky mají křupavý, hladký povrch a vláčnou střídu – záleží i na tom, jak moc je vypečete. Díky svému lehounce nahořklému povrchu připomínají chutí tyčinky Bohemia.

Suroviny:

200 g (ml) vody
65 g měkkého sádla
lžička cukru
1,5 lžičky soli
400 g hladké mouky
20 g droždí                                                  

Na louhování
50 g jedlé sody
litr vody                                                

Na potření před pečením
1-2 žloutky

 

Louhované preclíky

 

Postup:

Všechny suroviny dáme do pekárny a necháme jí vypracovat a vykynout těsto. To pak vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 32 dílků (= 32 preclíků, na 2 plechy).

Každý dílek rozválíme na 20 cm dlouhý váleček, se silnějším středem a tenkými okraji, který vytvarujeme podle fotopostupu.

Všechny preclíky necháme mírně nakynout a pak je asi po 3 kusech (podle velikosti kastrolu) vhazujeme do vřící vody, do které jsme vsypali sodu. Povaříme je asi 45-60 vteřin, pak opatrně vyjmeme, necháme okapat a uložíme na plech s pečící fólií.

 

Louhované preclíky

 

Každý preclík potřeme žloutkem, posypeme je hrubou solí (povrch můžeme i opatrně žiletkou několikrát naříznout, při pečení se pak odchlípne a ukáže bělounkou střídku) a upečeme v předehřáté troubě – 15min na 200-210°C, pak teplotu snížíme na 170°C a 15-20 min dopečeme.

 

 

 

Jak na louhování preclíků bez louhu – jsem se dozvěděla na stránkách www.magdalenka.cz