Klasická vařená maková náplň vhodná do závinů, kohoutích hřebenů, balených honzovek (českých buchet) nebo tlačených koláčů. Výborná na frgále i koláče lopaťáky o velikosti plechu, které po upečení nakrájíme na řezy.

Suroviny:

250 g mletého máku
asi 300-330 ml mléka
2-4 lžíce cukru (podle chuti)
strouhaná citronová kůra
1/2-1 lžička skořice
1 lžíce pikantní marmelády (nejlepší je rybízová nebo višňová)

Postup:

Do vařícího mléka vsypeme mletý mák a za stálého míchání chvilku povaříme. Odstavíme a vmícháme ostatní suroviny.

Díky pikantní marmeládě není náplň fádně sladká. Zkuste někdy přimíchat i 1-2 lžíce rumu, náplň bude voňavější. Pokud nespotřebujeme všchnu náplň, můžeme zbytek zamrazit.

Někdy jindy můžete uvařenou makovou náplň zkusit dochutit rozinkami nebo strouhanými jablky, také je výborná.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.