Zajímavě tvarované pletýnky s makovou nebo ořechovou náplní, která z pečiva vykukuje ven, lákají už od pohledu. Jsou vláčné, sladké tak akorát, velice vhodné na večeři, svačinu nebo na výlet do přírody.

Suroviny:

190 g vody
půl vajíčka (stačí menší polovina, zbytek zůstane na pomašlování před pečením)
lžička medu
470-480 g hladké mouky
90 g změklého másla
70 g cukru
vanilkový cukr
půl rovné lžičky soli
15-21 g čerstvého droždí

Na plnění:
maková (ořechová ) náplň:
250 g mletého máku
asi 300-330 ml mléka
2-4 lžíce cukru (podle chuti)
strouhaná citronová kůra
1/2-1 lžička skořice
1 lžíce pikantní marmelády
Do vřícího mléka vsypeme mletý mák a za stálého míchání chvilku povaříme. Odstavíme a vmícháme ostatní suroviny.

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme med, droždí (vše z připravených surovin) a necháme 15 minut odpočívat. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme před tvarováním hodinu kynout – během té doby ho můžeme 1-2x propracovat.

Vykynuté těsto na stole rozválíme do obdélníku, potřeme ho náplní, poskládáme, nařežeme na kousky a ty spleteme podle foto postupu.

Všechny pletýnky uložíme na plech s fólií nebo papírem, necháme chvíli dokynout, potřeme zbytkem vajíčka a upečeme ve vyhřáté troubě (190-200°C/20-23 minut).

Pokud si myslíte, že se pletýnky nesnědí během jediného dne, zadělejte je raději s omládkem, jsou druhý den chutnější. Ve 100 g vody rozmíchejte med, droždí a 130 g hladké mouky (vše z přichystaných surovin), zakryté nechte hodinu kynout. Pak přidejte zbytek surovin a umíchejte těsto.

2 komentářeLeave a comment

  • Tak pletýnky jsou úžasné Dělala jsem makové a ořechové. V trochu menší velikosti. Takže z uvedeného množství jich bylo devět.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.