Raženky, kaiserky, bulky….z tohoto těsta s minimem droždí jde udělat vlastně cokoliv. Vláčné, voňavé a na jazyku jsou cítit i mákem, který semtam lehce hroupne v zubech.
Preferment z mouky vytáhne všechny její vůně i skrytou chuť. Není třeba se bát tak maličkého množství droždí – i s pouhými 4 gramy těsto velmi dobře vykyne.

Zkuste!

Suroviny:

Preferment:
150 g vody
150 g hladké mouky
1-2 g droždí
– dobře umícháme a zakryté necháme v teple pracovat asi 12 hodin

Dále:
150 g vody
30 g změklého sádla
2 lžičky soli
350 g hladké mouky
20 g pšeničných otrub
20 g máku
2-3 g droždí

Makové raženky s prefermentem

Postup:

k vykvašenému prefermentu přidáme všechny zbylé suroviny (droždí rozmíchané ve vodě) a unhěteme těsto, které necháme v teplé místnosti vykynout.
Během kynutí můžeme jednou nebo i dvakrát propracovat.

Makové raženky s prefermentem
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na menší dílky, všechny zakulatíme a necháme chvíli, asi 10 minut odpočinout. Vrchní stranu buleček omoučíme, orazíme raznicí a oraženou stranou dospod uložíme na plech nakynout.

Makové raženky s prefermentem
Asi po 40 minutách je otočíme, necháme dokynout (a zapneme nahřívat troubu), zastříkneme jim povrch vodou a upečeme (190-200°C/15-20 minut).

Makové raženky s prefermentem

Makové raženky s prefermentem