Chroupání pro milovníky máku, ale také zužitkování většího množství zbylého kvásku – to jsou tyto kváskové krekry. Snadné na přípravu, rychle hotové a tak dobré!

(I do tohoto receptu využijete zbytkový kvásek, odložený kvásek z lednice.)

SUROVINY:

150 g pšeničného nebo žitného kvásku
100 g hladké mouky
30 g vody
25-30 g změklého sádla
4-4,5 lžíce celého máku
1/2-2/3 rovné lžičky soli

(Se solí opatrně – málo slané nebo naopak přesolené krekry nejsou to pravé. Můžete-li navážit tak malé množství, dejte do těsta 3, max. 4 gramy soli.)

Makové "Telky" kvasové

POSTUP:

.je opravdu velice snadný.

Všechny suroviny spolu jen smícháme a v zakryté míse necháme lehce nakynout – stačí na to 30-40 minut.

Těsto vyškrábneme na pečící fólii na plechu, zlehka pomoučníme a válečkem rozválíme na plát o síle asi 3 mm.
Troubu zapneme na 200 °C a než se vyhřeje, plát rádýlkem rozkrájíme na pásky a ty pak dále na čtverečky nebo kosočtverce. Každý kousek 2-3x propíchneme vidličkou a pak plech vložíme do vyhřáté trouby. Krekry se pečou 12-15 minut, a ne zcela dokřupava, protože chládnutím ještě ztvrdnou.

(Volná inspirace z blogu http://blog.giallozafferano.it/cucinalaura/crackers-con-lo-scarto-del-lievito-madre/)

.