Chroupání pro milovníky máku, ale také zužitkování většího množství zbylého kvásku – to jsou tyto kváskové krekry. Snadné na přípravu, rychle hotové a tak dobré!
(I do tohoto receptu využijete zbytkový kvásek, odložený kvásek z lednice.)
♥
SUROVINY:
150 g pšeničného nebo žitného kvásku
100 g hladké mouky
30 g vody
25-30 g změklého sádla
4-4,5 lžíce celého máku
1/2-2/3 rovné lžičky soli
(Se solí opatrně – málo slané nebo naopak přesolené krekry nejsou to pravé. Můžete-li navážit tak malé množství, dejte do těsta 3, max. 4 gramy soli.)
POSTUP:
….je opravdu velice snadný.
Všechny suroviny spolu jen smícháme a v zakryté míse necháme lehce nakynout – stačí na to 30-40 minut.
Těsto vyškrábneme na pečící fólii na plechu, zlehka pomoučníme a válečkem rozválíme na plát o síle asi 3 mm.
Troubu zapneme na 200 °C a než se vyhřeje, plát rádýlkem rozkrájíme na pásky a ty pak dále na čtverečky nebo kosočtverce. Každý kousek 2-3x propíchneme vidličkou a pak plech vložíme do vyhřáté trouby. Krekry se pečou 12-15 minut, a ne zcela dokřupava, protože chládnutím ještě ztvrdnou.
(Volná inspirace z blogu http://blog.giallozafferano.it/cucinalaura/crackers-con-lo-scarto-del-lievito-madre/)
.
Ahoj Ivi, už dlouho jsem měla zálusk na tyhle makové „Telky“. Dnes se konečně zadařilo a samozřejmě recept opět nezklamal. S těstem se pracovalo krásně a výsledek vynikající. Sice jsem sádlo musela nahradit máslem, ale vzhledem k tomu, že už nejsou a já jsem si „ulovila“ pouze 3 kousky, tak je zřejmé, že to na kvalitě nijak neubralo. Moc děkuju za recept a za to, že jsi … :-)
Ahoj Evi :-)
moc děkuji za tak nádhernou pochvalu ♥ a mám velikou radost, že chutnalo – prázdný talíř potěší vždy nejvíc!
Věřím, že i máslové krekry byly úžasné – máslo je mnohem voňavější, než sádlo. Asi je také také brzo vyzkouším, cokoliv makového můžeme skoro kdykoliv ;-)
Ještě jednou – díky! Iva
Ivi, možná nebudeš věřit, ale já téměř každý den juknu sem na stránky, jestli tady není něco nového – ať už recept nebo komentář. Ono leckdy se z těch komentářů dozvím věci, o kterých jsem zatím neměla ani tušení. Kváskový chleba peču už naprosto pravidelně (kupovaný nám nějak „nejede“), a jakmile začne zase školní rok, pojedou i rohlíky, dalamánky, atd. – to víš, svačiny … :-). Ještě, že jsem tyhle stránky tehdy objevila ……………………………. :-)
Dobrý deň! Zaujal ma tento recept,len sa chcem uistiť v jednej veci ,150 g kvasu je už rozkvas? t.j. 75g vody,75g múky,lyžica kvásku?
Ďakujem moc!
Dobrý den, Žaneto,
ano. Protože je tento recept určený i k tomu, aby tak lidé mohli spotřebovat svoje přebytky kvásku, nedělám tu rozkvas, ale předpokládám, že lidé sáhnou do lednice a kvásek přímo odváží ;-)
Pokud budete dělat rozkvas jak popisujete, lžíce (lyřica) kvásku může výžit klidně i 30-50 g. Jestliže mu pak přidáte 75 g mouky, počítejte s tím, že bude vykvašen hodně rychle. Určitě ho nenechávejte kvasit třeba 12 hodin :-)
Iva
Dobrý den, chci se zeptat, nemám takové přebytky kvásku a recept mě velmi zaujal, takže když dám večer rozkvasit 30g kvásku a k tomu 60g vody a 60g mouky můžu takto? A nebo raději 20 kvásku a 65 mouky a 65 vody a ráno dále pokračovat v receptu? A když bych chtěla větší dávku, lze zdvojnásobit? Děkuji moc za odpověď. Martina
Dobrý večer, Martino,
samozřejmě, že jde zdvojnásobit :-) A co se týká množství kvásku, můžete si ho namnožit tak, jak píšete, aby bylo výsledkem cca 150 g.
30-60-60 bude vykvašeno za pár hodin (cca 3 hodiny?). Pokud chcete rozdělat večer, nechat kvasit do rána a pak zadělat těsto…spíš bych dala cca 15 g kvásku, 70 mouky a 70 vody = 155 g a do rána to pěkně zkvasí.
Ivo děkuju moc za rychlou odpověď.
Jaké množství krekrů, kolik plechů, je z jedné dávky? A jak prosím připravit z droždí, bohužel jsem teď bez kvásku, ale chtěla bych něco upéct na narozeninovou oslavu. Děkuju.
Kusy jsem nepočítala :-) ale krekry z téhle dávky těsta zabraly asi polovinu plechu (možná maličko větší polovinu). Na drožďové dáte 175 g mouky, 100 vody, sádlo, mák a sůl podle receptu. Přidáte 6 g čerstvého droždí. Budete-li jich dělat více, množství všech surovin jednoduše znásobíte.
Stačí to takhle?
Dobrý den,prosím poradit, kde soudružka z NDR udělala chybu a telky jsou gumový..Trouba rozehřátá na 200 byla. Pekla jsem 20min a seshora porád světlé, je možné že překynuto? Kynulo 1h.Dekuji za názory.Olga
Dobrý den, Olgo, neměla jste třeba moc řídké těsto? Mně ještě nepřekynulo, a tak netuším, zda to mohlo být tím.
Budete je ještě zkoušet, dáte jim šanci?
jak hutné má to těsto být? Vyválet mi šlo na plechu hezky… Nepřidáte jednu fotku těsta?Moc by mi to pomohlo, vidět konzistenci. ..a tyto telky jsou z pšeničného kvásku? Děkuji za rady
Pokud šlo vyválet, bylo v pořádku. Foto bohužel nemám. Jsem na vozíku a fotografování je pro mě dost problém – a z pracovního procesu ještě větší. Takže tam, kde nemusím, nefotím.
Telky jsou z klasického žitného kvásku.
Dobrý den, mohu se zeptat, proč se musí propichovat vidličkou? Děkuji.
Dobrý den, propichovat nemusíte, ale pak prvděpodobně nebudou mít rovvný povrch, různě se vyboulí. I tak budou výborné :-)
Měla jsem velké přebytky kvásku, tak jsem zkusila tento recept z dvojité dávky. Chuťově jsou dobré, bohužel ale vůbec nekřupou, i když jsem pekla skoro 20 minut. Myslím že to je tím, že dvojitá dávka byla na jeden plech moc a těsto pak bylo po vyválení moc tlusté. Protože okraje, kde bylo těsto tenčí hezky křupaly.
Dobrý den, Ivo, také se bohužel musím přiklonit k názoru, že ani po 20min pečení se očekávané křupnutí nekonalo, ani po vychladnutí. A to jsem se držela přesně popisu :-( … znovu jsem je tedy šoupla do teplé trouby a nechala je tam o 5min déle a ejhle … křupavé makové telky jedna báseň. Díky za recept. Rozhodně je nedělám naposledy. ;-)
S kváskem začínám a měla jsem ho docela dost a bylo mi ho líto vyhodit a chleba by nejspíš jeste neutáhl, s těstem se pracovalo moc dobře, jsou křupavé a velmi dobré, a nejspíš se nedoziji zítřka 😀
Zdravim,už jsem Telky zkusila upect 2×,jsou vynikající a hlavně tak využiji zbytkový kvásek.Tak děkuji za recept!!!