Makovky jsou něco jako malé, kulaté loupáčky nebo vánočky stočené dokulata. Zajímavý tvar a výborná chuť z nich udělaly naše oblíbené pečivo.

Suroviny:

na omládek
100 ml vody
21 g droždí
5 g sladěnky
130 g hladké mouky

Dále do těsta:
90-100 ml vody
100 g cukru
špetka soli
lžíce rozšlehaného vejce (zbytkem makovky pomažeme před pečením)
350 g hladké mouky
75 g másla (nebo Stely)

 

Postup:

suroviny na omládek necháme v pečce jen promíchat (program Koláč, bez předehřevu) a 35 min necháme kynout.
Pak přidáme všechny ostatní suroviny a znovu necháme jen umíchat. Po vykynutí na vále propracujeme, rozdělíme na dílky – podle toho, kolik makovek asi budeme dělat – měla jsem kusy asi po 100 g.

Každý kousek ještě rozdělíme na polovinu, z obou vyválíme stejné válečky – měly by mít silnější střed a tenčí konce.
Umotáme z nich housky podle tohoto postupu a každou z nich od špičky svineme – základní  fotopostup je u Housek ze dvou pramenů.

 

Z této housky pak stočíme makovku…

Makovky necháme na plechu nakynout, pomašlujeme vejcem, hustě posypeme mákem a upečeme.

Samozřejmě je můžete dělat bez omládku, tak, že všechny suroviny dáte do pečky (tekuté, tuhé, program Těsto), ale doporučuji alespoň jednou vyzkoušet s omládkem. Těsto mnohem lépe kyne.

 

Makovky