Makový věnec je vlastně obyčejný makový závin a můžete ho vyzkoušet podle jakéhokoliv oblíbeného receptu na kynutý závin.
Na stole vypadá velice efektně, asi nejvíc ho ale obdivují děti.

makový věnec5

Postup:

Z vykynutého těsta vyválíme plát, potřeme ho makovou nádivkou a svineme – potud je to klasika.
makový věnec1

 

Svinutý závin už na plechu stočíme do kruhu a oba konce dobře spojíme
makový věnec2

 

Nůžkami nebo nožem po celém obvodu kruhu nastříhneme (nařízneme) asi 3-4 cm široké dílky (neproříznout podložku)…
makový věnec3

 

…a všechny je položíme jedním směrem.
makový věnec4

 

Závin necháme nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.

 

makový věnec

 

 

 

 

 

2 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den Ivi Moc ráda peču dle Vašich receptů,zatím převážně chleby .Teď bych ráda upekla tento makový věnec.Svůj recept na závin samozřejmě mám,ale chtěla bych poradit z kolika gramů mouky ho děláte.Já z 600gr udělám 2 nohavice.nejsem si jista jestli stačí 300 gr mouky?A druhý dotaz ,Všimla jsem si ,že i sladká těsta zaděláváte vodou.Já používám vlažné mléko.Je v tom prosím nějaký rozdíl.Děkuji!

    • Dobrý den,
      zadělala bych z půl kila mouky, ale i těch 600 g nevadí, myslím – bude jen větší…
      Vodou jsem zadělala kdysi dávno (už nepamatuji proč, ale ze spořivých důvodů to nebylo 🙂 – možná jen došlo mléko) a byla jsem velice příjemně překvapená výsledkem. Pak jsem ze starých pekařských knih zjistila, že i v pekárnách vše zadělávali vodou a už jsem u toho zůstala.
      Kamarádky, které vyzkoušely, mi dávají zapravdu – těsto jen s vodou je příjemně lehčí, vzdušnější, prostě lepší. Však vyzkoušeje na něčem menším 😉
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.