Makový závin (s omládkem)

Těsto na tento závin, který můžete plnit nejen makovou, ale třeba i ořechovou náplní, je vlastně totožné s „univerzálním“ těstem na švýcarky. Makovec vypadá jako ten koupený, velice podobně chutná, a máme ho upečený jen z domácích surovin.
Je vláčný a výborný i čtvrtý den po upečení. Déle nevím, nevydržel nám.

(Když se dnes, ve věku nejrůznějších náhražek a plnidel, řekne, že něco chutná jako kupované, je to téměř urážka. Hodně lidí si ale pamatuje na výborné potraviny svého dětství, mládí i zralého věku, které se nejen daly jíst, ale ty dnešní jim nesahají ani po kotníky.
Takže – tento makovec chutná jako makovce „kdysi“.

Suroviny:

na omládek:
100 ml vlažné vody
21 g droždí
necelá lžička sladěnky
120 g hladké mouky
Dále:
90 ml vody
100 g rozpuštěné Stely (nebo jiného obyčejného margarínu)
100 g cukru (nebo 80 g + vanilkový cukr)
špetka soli
350 g hladké mouky
Náplň:
200 ml mléka
asi 300 g mletého máku
citrónová kůra
cukr podle chuti
lžíce pikantní marmelády (červený rybíz, meruňka)
špetka skořice
Do vřícího mléka vsypeme mák a chvilku povaříme. Odstavíme a vmícháme ostatní suroviny.

 

Makový závin (s omládkem)

-měkounká nedusivá střída s makovou nádivkou-

 

Postup:

Suroviny na omládek umícháme a zakryté necháme asi 45 min kynout. Přidáme ostatní suroviny na těsto a vymísíme těsto, které v míse necháme nakynout.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 2-3 díly a z každého a vyválíme užší obdélník. Potřeme vychladlou makovou náplní, zavineme a na plechu necháme nakynout.
Vykynuté záviny potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.

 

      

9 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, prosím o radu, jak dlouho a na kolik stupňů péct. Děkuji Magda

    • Dobré poledne 🙂
      Péct na 180-190°C a odhadem 40 (možná i 45) minut – musí mít barvu a zkuste vpíchnutím špejle, jestli bude čistá, bez syrového těsta 😉

      • No tak teda nevím, pekla jsem na 180 st a po 25 min už byly obě nohavice tak hnědé, že jsem je raději vytáhla a špejle je po vytáhnutí suchá. Navíc mi obě nohavice praskly. Ach jo.

        • Nepekla jste je na horkovzduch?
          Každá trouba peče jinak, příště je budete (tyhle nebo jiné, to je jedno), péct ještě v maličko chladnější troubě. Praskají mi většinou tehdy, když je vyválím hodně natenko.
          I tak budou dobré 😉

          • Ne, pekla jsem na horní a dolní ohřev, stejně jako peču pečivo. Je to možné, že bylo těsto vyválené moc tence, nemám zkušenost 🙂 Nakonec se závin povedl, jen když jsem dělala náplň, tak jsem musela přidat aspoň 100 ml mléka víc, jinak byla náplň pořád dost sypká. Včera jsem dělala Vaše bavorské vdolky, doma velký úspěch a opravdu jednoduché. Děkuji moc 🙂 Magda

  • Dobrý den Ivo, chtěla jsem se zeptat, zda by se tento závin dal plnit i povidly. U nás je většina rodiny povidlová. Děkuji Nikola

    • Dobrý den,
      určitě – je podobný tomu klasickému, který se dá koupit uzavřený v celofánu. Těsto je tvárné a drží.

  • Dobrý den.
    Bylo by možné dát jiný tuk než margarín. Například máslo, sádlo, olej.
    Předem děkuji za odpověď.

    • Dobrý den i Vám, určitě! Dala bych spíš sádlo, než máslo, ale i to máslo bude dobré 😉 Margarín už téměř nepoužívám…
      Ať se Vám povedou!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.