Těsto na tento závin, který můžete plnit nejen makovou, ale třeba i ořechovou náplní, je vlastně totožné s „univerzálním“ těstem na švýcarky. Makovec vypadá jako ten koupený, velice podobně chutná, a máme ho upečený jen z domácích surovin.
Je vláčný a výborný i čtvrtý den po upečení. Déle nevím, nevydržel nám.

(Když se dnes, ve věku nejrůznějších náhražek a plnidel, řekne, že něco chutná jako kupované, je to téměř urážka. Hodně lidí si ale pamatuje na výborné potraviny svého dětství, mládí i zralého věku, které se nejen daly jíst, ale ty dnešní jim nesahají ani po kotníky.
Takže – tento makovec chutná jako makovce „kdysi“.

Suroviny:

na omládek:
100 ml vlažné vody
21 g droždí
necelá lžička sladěnky
120 g hladké mouky
Dále:
90 ml vody
100 g rozpuštěné Stely (nebo jiného obyčejného margarínu)
100 g cukru (nebo 80 g + vanilkový cukr)
špetka soli
350 g hladké mouky
Náplň:
200 ml mléka
asi 300 g mletého máku
citrónová kůra
cukr podle chuti
lžíce pikantní marmelády (červený rybíz, meruňka)
špetka skořice
Do vřícího mléka vsypeme mák a chvilku povaříme. Odstavíme a vmícháme ostatní suroviny.

 

Makový závin (s omládkem)

-měkounká nedusivá střída s makovou nádivkou-

 

Postup:

Suroviny na omládek umícháme a zakryté necháme asi 45 min kynout. Přidáme ostatní suroviny na těsto a vymísíme těsto, které v míse necháme nakynout.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 2-3 díly a z každého a vyválíme užší obdélník. Potřeme vychladlou makovou náplní, zavineme a na plechu necháme nakynout.
Vykynuté záviny potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.