pekárna

Po vybalení z krabice a dostatečně nadšeném obdivování vaší nové kamarádky je třeba nejdříve pročíst návod.

Pak můžeme pekárnu vypálit. Nasadíme dovnitř formu i s háky a na 15 minut zapneme program Pečení. Víko musí zůstat otevřené, jinak se horkem může zkroutit. Z formy se při vypalování může kouřit (u Bifinettky se nekouřilo, zato z formy Conceptu šel dým jako z cigarety.) Po vychladnutí formu umyjeme teplou vodou a osušíme ji.

Vybereme si recept a můžeme začít.
(Recepty přiložené u pekárny nejsou moc vhodné, málokdy vyjdou. Jsou to vesměs překlady a v cizině mají trochu jinou mouku, než máme my.)

Nejdříve do formy odměříme potřebnou tekutinu, vhodíme sůl, pak přijde zbytek sypkých surovin a navrch, na mouku dáme droždí. Nesmíme to s ním přehánět a i když jsme jinak v pečení zběhlí a droždím v těstě nešetříme, věřte, že na těsto s 500 g mouky opravdu stačí jen 10, maximálně 14 g droždí (nebo kávová lžička sušeného).

 

forma

-nachystáno na mísení-

 

Pokud dáme droždí mnohem víc, může se stát, že místo krásně klenutého hranatého bochníčku se upeče cihlička s hluboce propadlým středem – tzv. ušák. Ten se nám povede i tehdy, když to v těstě přeženeme s tekutinami.

ušák

-zušatělý chleba, tzv. ušák-

Těsto je pak hodně řídké, sice krásně nakyne, ale při pečení se stěny „plynových komůrek“ zbortí a střed budoucího bochníku se propadne dovnitř. I tento chleba se dá jíst, ale asi se s ním nikde nepochlubíte.
Jestliže naše pekárna předehřívá, po zapnutí se zdánlivě nic neděje. Pečka je tichá, jen si přihřívá suroviny. Po pár minutách začne krátkými trhanými hnětacími tahy suroviny míchat dohromady a až poté se rozjede naplno – plynulým otáčením háků (střídavě oběma směry) uhněte těsto dohladka. Můžeme kontrolovat hustotu těsta a popřípadě dosypnout trochu mouky nebo plastovou stěrkou shrnout dolů kousky těsta, které ulpěly vysoko na bocích formy.

Chvíli před koncem hnětení dá pečka zvukový signál – je čas nasypat semínka nebo choulostivější surovinu, která by se dlouhým hnětením rozbila (třeba plátky dušených hub, kostky uzeného masa aj.) Já semínka, pokud přidávám, sypu už rovnou do tekutiny, když chystám na pečení chleba.

Následuje první kynutí, po něm se háky párkrát protočí a tím těsto promíchají a může kynout podruhé.
Mezi druhým a třetím kynutím je těsto znovu kratičce promícháno (háky se protočí podruhé) a pak je čas na vyjmutí háků. Není to nutné – pokud se zapečou v těstě a vytáhneme je až z hotového chleba, udělají trochu větší dírky, než když ho pečeme bez nich (to v něm po vyklopení zůstanou zespodu jen dvě malé dírky po hřídelích).
Před tím, než sáhneme pro háky do těsta, si ruce pomoučíme nebo namočíme do vody nebo lehce mázneme olejem – to vše pomůže, aby se nám těsto na ruce nelepilo. A než pekárnu zavřeme, těsto (pokud je třeba) rovnoměrně rozprostřeme ve formě a uhladíme mu povrch.

Těsto teď kyne potřetí a to už pekárnu až do konce programu raději neotevíráme. Pokud z jakéhokoliv důvodu přece jen musíme nakouknout dovnitř – jen velice krátce a při zavírání dáme pozor na to, abychom s víkem nebouchli. Těsto by mohlo klesnout.
Třetí kynutí trvá necelou hodinu a chleba při něm naroste téměř do své budoucí velikosti. Následuje pečení a bytem se sytě rozvoní čerstvý chleba.

Pekárna konec pečení ohlásí zvukovým signálem a pokud ji nevypneme a chleba nevytáhneme , udržuje ho ještě hodinu v teple. Protože je ale vlhký, horký chleba uzavřený v malinkém prostoru, sráží se v pečce párá, stéká na dno formy pod chleba a ten může hodně zvlhnout.
Proto se snažím hotový chleba nejpozději do 20 minut od konce pečení vytáhnout z pečky a pak vyklepnout z formy. Pokud se nedaří chleba z formy vyklepnout, osvědčilo se mi postavit na mřížku formu vzhůru nohama (samozřejmě za předpokladu, že chleba není vyšší, než forma – pak by se o mřížku pomačkal) – po několika minutách chleba z formy většinou vypadne sám.

První chleba můžeme upéct z koupené směsi (jen pozor na množství tekutiny. Na sáčku – krabičce – se směsí nám radí na 500 g směsi přidat 350 ml vody, ale to je opravdu moc. Stačí 280 ml vody.)

Uvidíte, jak pracuje vaše pečka, kouknete se okýnkem na kynutí těsta a zaručuji vám, že u prvního chleba budete co chvíli chodit nakukovat, jak pečené těsto mění objem a barvu a nosem nasávat tu úžasnou vůni.

Nejjednodušší chleba můžete zkusit třeba podle tohoto RECEPTU.
Budete na něj potřebovat trochu žitné chlebové mouky a mouku hladkou, ale dá se udělat i pouze z hladké mouky (bude víc buchtový, ale aspoň uvidíte celý proces výroby chleba….a pak, vyzbrojeni zkušeností, můžete přejít na recepty složitější.

 

 

2 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den, k Vánocům jsem dostala dlouho vytouženou pekárnu a protože jsem v pečení chleba naprostý začátečník, moc se raduji z Vašich stránek a Vašich receptů. Pár jsem jich už docela úspěšně vyzkoušela včetně pro mě stále dobrodružného kvásku a kváskového chleba. Mám ale dva dotazy. Stále tápu při nastavování váhy chleba. Pekárna má 3 velikosti, 500, 750, 1000, myslí se tím velikost výsledného chleba, kterou neznám, nebo je to celkový součet váhy surovin nebo jak je to? A ještě: pekla jsem žitný chléb s droždím, celkem se povedl, nakynul a byl chutný, ale velmi lepivý. Způsobila to žitná mouka? Je lepší kombinovat s pšeničnou? Děkuji za odpověď. Jindra

    • Dobrý den, Jindro,
      gratuluji k nové pomocnici 🙂
      Uváděné gramáže značí velikost, hmotnost výsledného chleba. Zjistíte ji sečtením všech surovin v receptu = přibližná hmotnost chleba. Nastavením na pekárně se ale neřídím, ani nevím, jestli všechny chleby peču na tu největší velikost nebo velikost střední 🙂 chleba se upeče vždy dobře.
      Žito se chová jinak, než pšenice. Kostra žitného chleba není tvořena lepkovou sítí, jako u těsta pšeničného, ale tvoří ji složité polysacharidy, pentosany. Žitné těsto nemá rádo dlouhé hnětení a potřebuje okyselit, jinak je mazlavé. Okyselit – kyselinou mléčnou, kterou v těstě zajistí bakterie mléčného kvašení ze žitného kvásku. Takže bych žitné těsto pekla vždy jen kváskové, ne s droždím.
      Nezkusíte?
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.