martinské podkovy, rohlíky

Pečivo, které české a moravské hospodyně pekly na svátek sv. Martina (11.11.), ze sladkého i slaného těsta, prázdné nebo nadívané. Nejčastěji bývalo plněné náplní makovou, tvarohovou nebo ovocnými povidly. Martinské rohlíky mohou být sypány mákem nebo sekanými ořechy (mandlemi) a kdysi bývaly spojeny i s ukončením sjednané služby u hospodáře – pro obecní pastýře nebo hospodářovu čeleď byly martiny součástí odměny na odchodnou (proto krásný starobylý název „vandrovnice“).

Suroviny:

180 g vody
1 žloutek (bílek přijde do ořechové náplně)
1/2 vejce (zbytek na pomazání rohlíků před pečením)
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
strouhaná citronová kůra
špetka soli
vanilkový cukr (20 g)
30 g cukru
50 g změklého másla
15-17 g čerstvého droždí

Náplň:
250 g mletých ořechů
200 ml mléka
50 g mletých nezdobených perníčků nebo piškotů
50 g medu
50 g cukru
1-2 lžíce rumu
bílek
Ořechy spaříme vřícím mlékem a přimícháme ostatní suroviny.

martinské podkovy, rohlíky

Prošel tudy Martinův kůň??

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto jednou nebo dvakrát propracujeme.

Vykynuté těsto rozdělíme na třetiny, z každé uděláme velkou bulku a necháme 8-10 minut odpočinout. Rozkynuté bulky rozválíme na kruhové pláty a všechny rozřežeme na šestiny. Na širší část každého trojúhelníčku těsta uložíme náplň, těsto opatrně svineme a rohlíčky zahneme do podkovy. (Osvědčilo se nám širší stranu trojúhelníku těsta ještě před plněním malým válečkem lehce rozválet do stran a teprve pak uložit náplň. Rohlíčky jsou delší a jdou lépe ohýbat do podkov.)

martinské podkovy, rohlíky

Hotové martiny uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme je cca 30 minut dokynout, potřeme zbytkem vejce (můžeme posypat sekanými ořechy nebo mandlovými lupínky) a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/18-20 minut). Vychladlé podkovy na talíři ještě pocukrujeme.

 

 

10 komentářůLeave a comment

  • Ivi, recept opět nezklamal. Plnila jsem makovou nádivkou a sypala sekanými vlašskými ořechy.

    • To jsem ráda, Hani 🙂 Původně jsem chtěla také makovou náplň, ale vnuk mák opravdu vůbec nemusí, tak jsme udělaly s ořechy.

  • Uá, Ivi, co mi to děláš? Slintám si tu na klávesnici. Paráda.
    Krásné podzimní dny.
    Bohunka

    • Bohunko, to jsem moc ráda, že jsi zavítala! ♥ Budu ráda, když třeba upečeš a dojdeš častěji 🙂
      Iva

  • Ahoj Ivi, vyzkoušela jsem tyhle martinské podkovy. Sice trošku v předstihu – 11.11. bude až za pár dní, ale učitelé stávkovali dnes, tak jsem musela zůstat doma, aby holčička nebyla sama. Upekla jsem ořechové i makové a jedny byly lepší než druhé. Další skvělý recept do sbírky, děkuji 🙂

    • 🙂 Děkuju! Myslím, že se tyhle rohlíky můžou péct kdykoliv, když je chuť – stejně jako vánočka nebo mazanec, které pečeme v průběhu roku co chvíli. Když je chuť, není co řešit! 🙂

      • Ivi, jen bych potřebovala poradit s jednou nedokonalostí – všechny mi na boku praskly, jak se drala ven nádivka. Ty tu nádivku dáš na jednu „hromádku“ a potom zamotáš nebo ji po těstě rozetřeš v tenčí vrstvě? Nebo Tě napadá ještě jiný důvod? Na chuti to samozřejmě neubralo, ale i oči jí 🙂

        • Zkus nádivku lehce roztáhnout a teprve pak rohlíky zamotat. A také bych je zkusila nechat na plechu déle kynout – ty praskliny mohlo způsobit i lehké nedokynutí před pečením.
          Nic víc mě nenapadá 🙂

    • Dobrý den
      250 g mletého máku povařím ve 300-350 g mléka, přidám cukr podle chuti, ovoním skořicí a citronovou kůrou a často přidám i lžíci pikantní marmelády.
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.