Martinské rohlíčky, pečivo, které české a moravské hospodyně pekly na svátek sv. Martina (11.11.), ze sladkého i slaného těsta, prázdné nebo nadívané. Nejčastěji bývalo plněné náplní makovou, tvarohovou nebo ovocnými povidly. Martinské rohlíky mohou být sypány mákem nebo sekanými ořechy (mandlemi) a kdysi bývaly spojeny i s ukončením sjednané služby u hospodáře – pro obecní pastýře nebo hospodářovu čeleď byly martiny součástí odměny na odchodnou (proto krásný starobylý název „vandrovnice“).

Suroviny:

180 g vody
1 žloutek (bílek přijde do ořechové náplně)
1/2 vejce (zbytek na pomazání rohlíků před pečením)
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
strouhaná citronová kůra
špetka soli
vanilkový cukr (20 g)
30 g cukru
50 g změklého másla
15-17 g čerstvého droždí

Náplň:
250 g mletých ořechů
200 ml mléka
50 g mletých nezdobených perníčků nebo piškotů
50 g medu
50 g cukru
1-2 lžíce rumu
bílek
Ořechy spaříme vřícím mlékem a přimícháme ostatní suroviny.

martinské podkovy, rohlíky

Prošel tudy Martinův kůň??

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto jednou nebo dvakrát propracujeme.

Vykynuté těsto rozdělíme na třetiny, z každé uděláme velkou bulku a necháme 8-10 minut odpočinout. Rozkynuté bulky rozválíme na kruhové pláty a všechny rozřežeme na šestiny. Na širší část každého trojúhelníčku těsta uložíme náplň, těsto opatrně svineme a rohlíčky zahneme do podkovy. (Osvědčilo se nám širší stranu trojúhelníku těsta ještě před plněním malým válečkem lehce rozválet do stran a teprve pak uložit náplň. Rohlíčky jsou delší a jdou lépe ohýbat do podkov.)

martinské podkovy, rohlíky

Hotové martiny uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme je cca 30 minut dokynout, potřeme zbytkem vejce (můžeme posypat sekanými ořechy nebo mandlovými lupínky) a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/18-20 minut). Vychladlé podkovy na talíři ještě pocukrujeme.