Martinské rohlíčky, pečivo, které české a moravské hospodyně pekly na svátek sv. Martina (11.11.), ze sladkého i slaného těsta, prázdné nebo nadívané. Nejčastěji bývalo plněné náplní makovou, tvarohovou nebo ovocnými povidly. Martinské rohlíky mohou být sypány mákem nebo sekanými ořechy (mandlemi) a kdysi bývaly spojeny i s ukončením sjednané služby u hospodáře – pro obecní pastýře nebo hospodářovu čeleď byly martiny součástí odměny na odchodnou (proto krásný starobylý název „vandrovnice“).
♥
Suroviny:
180 g vody
1 žloutek (bílek přijde do ořechové náplně)
1/2 vejce (zbytek na pomazání rohlíků před pečením)
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
strouhaná citronová kůra
špetka soli
vanilkový cukr (20 g)
30 g cukru
50 g změklého másla
15-17 g čerstvého droždí
Náplň:
250 g mletých ořechů
200 ml mléka
50 g mletých nezdobených perníčků nebo piškotů
50 g medu
50 g cukru
1-2 lžíce rumu
bílek
Ořechy spaříme vřícím mlékem a přimícháme ostatní suroviny.
Postup:
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto jednou nebo dvakrát propracujeme.
Vykynuté těsto rozdělíme na třetiny, z každé uděláme velkou bulku a necháme 8-10 minut odpočinout. Rozkynuté bulky rozválíme na kruhové pláty a všechny rozřežeme na šestiny. Na širší část každého trojúhelníčku těsta uložíme náplň, těsto opatrně svineme a rohlíčky zahneme do podkovy. (Osvědčilo se nám širší stranu trojúhelníku těsta ještě před plněním malým válečkem lehce rozválet do stran a teprve pak uložit náplň. Rohlíčky jsou delší a jdou lépe ohýbat do podkov.)
Hotové martiny uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme je cca 30 minut dokynout, potřeme zbytkem vejce (můžeme posypat sekanými ořechy nebo mandlovými lupínky) a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/18-20 minut). Vychladlé podkovy na talíři ještě pocukrujeme.
Ivi, recept opět nezklamal. Plnila jsem makovou nádivkou a sypala sekanými vlašskými ořechy.
To jsem ráda, Hani :-) Původně jsem chtěla také makovou náplň, ale vnuk mák opravdu vůbec nemusí, tak jsme udělaly s ořechy.
Dobrý den Ivo,jak rozdělím kruh na sestiny?vychází mi půl, čtvrtiny a osminy.diky Hanka
Kruh rozdělíme na šestiny snadno. Rozdělit na polovinu a pak každou polovinu na 3 díly.
Uá, Ivi, co mi to děláš? Slintám si tu na klávesnici. Paráda.
Krásné podzimní dny.
Bohunka
Bohunko, to jsem moc ráda, že jsi zavítala! ♥ Budu ráda, když třeba upečeš a dojdeš častěji :-)
Iva
Ahoj Ivi, vyzkoušela jsem tyhle martinské podkovy. Sice trošku v předstihu – 11.11. bude až za pár dní, ale učitelé stávkovali dnes, tak jsem musela zůstat doma, aby holčička nebyla sama. Upekla jsem ořechové i makové a jedny byly lepší než druhé. Další skvělý recept do sbírky, děkuji :-)
:-) Děkuju! Myslím, že se tyhle rohlíky můžou péct kdykoliv, když je chuť – stejně jako vánočka nebo mazanec, které pečeme v průběhu roku co chvíli. Když je chuť, není co řešit! :-)
Ivi, jen bych potřebovala poradit s jednou nedokonalostí – všechny mi na boku praskly, jak se drala ven nádivka. Ty tu nádivku dáš na jednu „hromádku“ a potom zamotáš nebo ji po těstě rozetřeš v tenčí vrstvě? Nebo Tě napadá ještě jiný důvod? Na chuti to samozřejmě neubralo, ale i oči jí :-)
Zkus nádivku lehce roztáhnout a teprve pak rohlíky zamotat. A také bych je zkusila nechat na plechu déle kynout – ty praskliny mohlo způsobit i lehké nedokynutí před pečením.
Nic víc mě nenapadá :-)
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak děláte makovou náplň? Děkuji Martina
Dobrý den
250 g mletého máku povařím ve 300-350 g mléka, přidám cukr podle chuti, ovoním skořicí a citronovou kůrou a často přidám i lžíci pikantní marmelády.
Iva
Dobrý večer, dá se těsto zadelat i v pekárně.rada bych vyzkoušela recept je lákavý
Dobrý den, stoprocentně :-)
Dobrý den, mohu použít jen hladkou mouku, prosím?
Dobrý den, určitě :-)
Iva
Děkuji za výborný recept, do poloviny jsem dala jablečnou náplň, super byly. A jelikož mám malé miminko, tak jsem těsto udělala večer, dala do lednice a druhý den upekla.
Pardon,z kruhu je 12ks