Máslová vánočka je naše oblíbená. Vlahá, voní máslem, vydrží dlouho výborná, i když – u nás dlouhou trvanlivost nemá. Zmizí během jediného dne.

Suroviny:

Na omládek:
150 ml vlažné vody
lžička sladěnky
35 g čerstvého droždí
190 g hladké mouky
Suroviny na omládek dobře umícháme v misce a zakryté proti osýchání necháme hodinu kynout.

Přidáme:
130 ml vody
125 g změklého másla
150 g cukru
rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, oddělíme 1-2 lžíce do těsta a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)

Kdo má rád, přidá do těsta rozinky.

Vánočka z 5 pramenů

Postup:

K omládku přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout.

Vykynuté rozdělíme na dva díly = dvě vánočky, vejdou se vedle sebe na jeden plech.

Každý kus těsta rozdělíme na 5 dílků a uválíme z nich stejně dlohé prameny.

Vánočky upleteme podle FOTOPOSTUPU , necháme je na plechu dobře nakynout, potřeme vejcem, sypneme plátky mandlí a vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C. Teplotu ihned snížíme na 170°C a asi 30-35 minut pečeme.

Vánočka z 5 pramenů
-doplést do konce, spojit, konec podhrnout pod vánočku-
Před pečením je potřeba nechat vánočku opravdu dobře vykynout, teplotu prostředí raději nijak uměle nezvyšujeme – vánočka by nakynula jen jakoby zvenku, vnitřní vrstvy to nestihnou, dohánějí to v troubě a výsledkem je potrhaná vánočka.