Máslové kaiserky

Maličké, buclaté kaiserky mají křupavou kůrku, jsou měkounké, pružné, vonící máslem. Výborné samotné, s pomazánkou, salámem nebo s máslem a domácí marmeládou.

SUROVINY:

100 ml vody
200 ml mléka
lžička sladěnky nebo medu
10 g čerstvého droždí
30 g másla
1,5 lžičky soli
půl rovné lžičky cukru
250 g hladké mouky
125 g polohrubé mouky
125 g pšeničné chlebové mouky

Máslové kaiserky

POSTUP:

Z vody, medu, droždí a 130 g hladké mouky (vše z přichystaného, odváženého množství surovin) umícháme kvásek (omládek), který necháme 45 minut kynout. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi hodinu kynout v zakryté míse.

Příjemně tvárné, vykynuté těsto na vále prohněteme, rozdělíme na 12-14 kousků, z každého uděláme bulku a 5-7 minut je necháme odpočinout. Bulkám pak omoučíme vrchní stranu, narazíme raznicí a uložíme na plech kynout vrchní, pomoučenou stranou dolů. Asi po 20 minutách částečně nakynuté raženky obrátíme, necháme chvíli dokynout, potřeme je vodou nebo rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a ve vyhřáté troubě upečeme (230°C/asi 10-15 minut).

Těsto je velice tvárné, nelepí na ruce ani na podložku. Nemáte-li doma raznici, tvarujte těsto do rohlíků, upleťte z něj jednoduché housky nebo ho nechte jen tak, jako bulky. Určitě by se daly plnit slanou náplní.

Kaiserky příjemně voní i chutnají máslem. Právě díky máslu ale druhý den svou pružnost částečně ztrácí, přesto jsou velice vhodné třeba na promazání.

 

 

4 CommentsLeave a comment

  • Dobrý večer môžem sa spýtať dali by sa upiecť aj s kvasku? Ďakujem pekne.

  • Dobrý den. Musím říct, že jsou výborné. Dělám je již po několikáté. Nemám raznice. Nemotala jsem ani do rohlíku ale pomohla jsem si nástavcem ručního mixéru. Krásně se ta „hvězda“ obtiskne a splni to svůj účel. Takže pokud někoho odradila raznice, že ji nemá. Tak může použít tyčku od ručního mixeru 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.