Maličké, buclaté kaiserky mají křupavou kůrku, jsou měkounké, pružné, vonící máslem. Výborné samotné, s pomazánkou, salámem nebo s máslem a domácí marmeládou.

SUROVINY:

100 ml vody
200 ml mléka
lžička sladěnky nebo medu
10 g čerstvého droždí
30 g másla
1,5 lžičky soli
půl rovné lžičky cukru
250 g hladké mouky
125 g polohrubé mouky
125 g pšeničné chlebové mouky

Máslové kaiserky

POSTUP:

Z vody, medu, droždí a 130 g hladké mouky (vše z přichystaného, odváženého množství surovin) umícháme kvásek (omládek), který necháme 45 minut kynout. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi hodinu kynout v zakryté míse.

Příjemně tvárné, vykynuté těsto na vále prohněteme, rozdělíme na 12-14 kousků, z každého uděláme bulku a 5-7 minut je necháme odpočinout. Bulkám pak omoučíme vrchní stranu, narazíme raznicí a uložíme na plech kynout vrchní, pomoučenou stranou dolů. Asi po 20 minutách částečně nakynuté raženky obrátíme, necháme chvíli dokynout, potřeme je vodou nebo rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a ve vyhřáté troubě upečeme (230°C/asi 10-15 minut).

Těsto je velice tvárné, nelepí na ruce ani na podložku. Nemáte-li doma raznici, tvarujte těsto do rohlíků, upleťte z něj jednoduché housky nebo ho nechte jen tak, jako bulky. Určitě by se daly plnit slanou náplní.

Kaiserky příjemně voní i chutnají máslem. Právě díky máslu ale druhý den svou pružnost částečně ztrácí, přesto jsou velice vhodné třeba na promazání.