Maličké, buclaté kaiserky mají křupavou kůrku, jsou měkounké, pružné, vonící máslem. Výborné samotné, s pomazánkou, salámem nebo s máslem a domácí marmeládou.
♥
SUROVINY:
100 ml vody
200 ml mléka
lžička sladěnky nebo medu
10 g čerstvého droždí
30 g másla
1,5 lžičky soli
půl rovné lžičky cukru
250 g hladké mouky
125 g polohrubé mouky
125 g pšeničné chlebové mouky
POSTUP:
Z vody, medu, droždí a 130 g hladké mouky (vše z přichystaného, odváženého množství surovin) umícháme kvásek (omládek), který necháme 45 minut kynout. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi hodinu kynout v zakryté míse.
Příjemně tvárné, vykynuté těsto na vále prohněteme, rozdělíme na 12-14 kousků, z každého uděláme bulku a 5-7 minut je necháme odpočinout. Bulkám pak omoučíme vrchní stranu, narazíme raznicí a uložíme na plech kynout vrchní, pomoučenou stranou dolů. Asi po 20 minutách částečně nakynuté raženky obrátíme, necháme chvíli dokynout, potřeme je vodou nebo rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a ve vyhřáté troubě upečeme (230°C/asi 10-15 minut).
Těsto je velice tvárné, nelepí na ruce ani na podložku. Nemáte-li doma raznici, tvarujte těsto do rohlíků, upleťte z něj jednoduché housky nebo ho nechte jen tak, jako bulky. Určitě by se daly plnit slanou náplní.
Kaiserky příjemně voní i chutnají máslem. Právě díky máslu ale druhý den svou pružnost částečně ztrácí, přesto jsou velice vhodné třeba na promazání.
Dobrý večer môžem sa spýtať dali by sa upiecť aj s kvasku? Ďakujem pekne.
Dobrý den, Danielo, určitě daly.
Dobrý den. Musím říct, že jsou výborné. Dělám je již po několikáté. Nemám raznice. Nemotala jsem ani do rohlíku ale pomohla jsem si nástavcem ručního mixéru. Krásně se ta „hvězda“ obtiskne a splni to svůj účel. Takže pokud někoho odradila raznice, že ji nemá. Tak může použít tyčku od ručního mixeru :)
Dobrý den, veliké díky za sdílení vašeho nápadu :-)
Iva
Dobrý den, Ivuško. Dostala jsem pod stromeček domácí pekárnu a tak se se vším seznamuji. Koukám teď na tyto kaiserky a zeptám se … Dají se všechna Vámi uvedená těsta míchat v pekárně? A pak pěkně dodělat a upéct v troubě? Nebo to dělat ručně tak, jak uvádíte :-) Velmi děkuji za Vaši stránku, budu na ní asi hodně často. Jana
Dobrý den, Jani, samozřejmě, že se téměř všechna těsta dají dělat v pekárně :-) Do novějších receptů to i píšu, tuhle možnost volby – mrkněte třeba na tento recept
https://www.pekarnomanie.cz/kaiserky-s-makem/
Přeji Vám, abyste se se svou novou kamarádkou co nejlépe sžily, a když narazíte na něco, kde bude potřeba se zeptat, napište! :-)
Iva
Mnohokrát děkuji :-) za radu. Vy mi asi nikdy neuvěříte, že jsem si napsala Ježíškovi o pekárnu díky Vám … ale je to tak. Ještě jednou hluboce děkuji.
Přeji do nového roku hodně spokojených pekařek, které budou péct podle Vašich receptů a knih :-)
Dělám je častěji, jsou výborné. Koupil jsem si raženku u Tescoma, je u ní přiložený recept a je téměř shodný s tímto Vaším.
Nějak mě to s tou ráženkou nejde není to na těch bulkách vidět i když jsem to dělala podle návodu od Tescomy mám to jak placku když to otočím poradíte děkuji Procházková
Vynikající děkujiza recept, už jiné nedělám, ještě zkusím z zitneho kvasku 👍🤗
Peču je celkem pravidelně, jsou výborné.