Věnec je upečený ze stejného těsta, jako máslová vánočka. Jen jinak tvarovaný, doplněný náplní ze sušených brusinek, které lehce polechtají jazyk svou kyselou chutí – doplňují sladkou, máslem vonící střídu.
Vydrží dlouho vláčný a moc nám chutná, proto peču po dvou kusech. Ten, komu stačí věnec jediný, musí použít polovinu psaných surovin.
Suroviny:
na omládek:
150 ml (g) vlažné vody
lžička sladěnky
38 g droždí
190 g hladké mouky
– vše necháme pekárnou jen umíchat a v zavřené pak necháme asi 45 minut kynout.
Dále:
130 ml (g) vody
125 g změklého másla
150 g cukru
rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce
(rozšleháme vejce, odvážíme 15 g a zbytek necháme na potření věnce před pečením)
Na nádivku:
trochu másla
vanilkový cukr
sušené brusinky
Postup:
K omládku přidáme zbytek surovin a necháme pekárnou vypracovat a vykynout těsto.
Rozdělíme ho na dva díly = dva věnce.
Každý kus těsta rozválíme, potřeme máslem, posypeme vanilkovým cukrem a sušenými brusinkami.
Zavineme do rolády…
….nakrájíme na řezy…
…a ty naskládáme do vymazané dortové nebo remoskové formy.
Necháme vykynout, potřeme zbytkem vejce, posypeme mandlemi a upečeme (vkládám do trouby vyhřáté na 200°C, ihned zmírním na 170-180°C a asi 30 min peču.)
Dobrý den, v postupu „necháme pekárnou vypracovat a vykynout těsto“ znamená, že mám použít program Těsto a nebo nechám akorát zbytek surovin přimíchat a pak vypnu a nechám v pečce kynout jen tak? Předem děkuji za objasnění, Lída
Ano, vsypat zbytek surovin a nechat jen umíchat. Pak vypnout a v zavřené pekárně nechat vykynout. Pokud by kynulo těsto v chladu. můžete mu pekárnou 1-2 minuty přitopit programem Pečení – ne déle 😉
Díky moc za odpověď, jak jsem nevěděla, tak jsem to nakonec nechala proběhnout na program Těsto a výsledek je i tak úžasný, manželovi ten věnec opravdu strašně moc chutnal a to je hodně náročný strávník. Takže moc děkuji za skvělý recept!
Ještě bych měla dva dotazy – je v tom nějaký zásadní rozdíl, když to kyne jen tak a nebo na program Těsto? A jak píšete u Máslové vánočky, že se má nechat dobře vykynout, to znamená tak hodinu? Já právě dnes dělala z půl těsta věnec a z půlky vánočku a oboje jsem nechala pro jistotu kynout hodinu a půl. Tak jestli to ničemu nevadí, když se to nechává kynout takhle dlouho.
Předem děkuji za odpověď a ještě jednou moc díky za Vaše skvělé stránky s úžasnými recepty. Od té doby, co jsem zkusila pečení s omládkem, tak už nám to snad ani jinak nechutná 🙂
Hezký večer, Lída
Tohle máslové těsto by mělo kynout minimálně 1-1,5 hodiny, aby dobře prokynulo. I hotový výrobek před pečením musí nakynout, klidně také hodinu (i déle). Kdfyby kynul ve velikém teple a dlouho, může překynout – na chuti se to nějak výrazně nepozná, ale tvar bude plošší, nižší.
Jsem moc ráda, že se Vám pečení daří – s omládkem mám tytéž výborné zkušenosti jako vy. A stejně tak mnoho mých kamarádek už bez něj nepeče vůbec 🙂
Ať Vám to i nadále tak pěkně peče! 🙂
Iva
Děkuji za odpověď. Už se moc těším, až vyzkouším další Vaše skvělé recepty 🙂
Akorát mám občas obavy, zda se mi to vejde do pekárny, tohle těsto z dvojnásobného množství už mi ke konci klepalo na víko, no jo, to je holt riziko, když má člověk jenom malou pekárnu 🙂
Prosím, když skládáte díly brusinkového věnce do formy, promazáváte je? Děkuji.
Nepromazávám. Jde jen o to, že takhle poskládaný koláč (věnec) pak upečený vypadá jinak, než běžné pečivo. 🙂
Dík za skvělý recept.pekaru nemám, tak jsem to všechno hodila do multi stroje Ovatio od Moulinexu, přesně podle receptu, jen bez sladěnky, a vyšlo to báječně. Těsto krásně vykynulo, upečený věnec k sežrání. Vydržel sotva jeden den. Dneska ho jdu dělat znova 😊. Ještě jednou díky👍
Jsem ráda, že u Vás tak zabodoval! 🙂
Iva
Zdravím Vás Ivy, věnec vypadá nádherně, hned zítra musím zkusit v remosce. Mám hliníkovou i teflonovou. Poraďte v jaké mi to vyjde lépe, co myslíte. Teflonovou asi vymazávat nemusím, že, a když bych pekla v hliníku, dala bych pečící papír. Správně? díky moc
Dobré ráno, Marto,
na pečivo bych doporučila spíš tu hliníkovou remosku, s pečícím papírem nebo ji dobře vymažte máslem. A nachystejte si kus alobalu na zakrytí, velké sladké pečivo (věnec, mazanec atd.) se v remosce rády připalují 😉
Iva
Dobrý den,
Moc děkuji za recept, bezkonkurenční!!!!❤️ Nejlepší kynuté těsto, se kterým se naprosto báječně pracuje! Dnes z nej chci zkusit skoricové šneky,ale asi jen z poloviční dávky, musí se tedy udělat i jen poloviční dávka omladku?totiz to by mi pekárna asi už neumichala ☺️ Na omladek už tedy zadelavam ☺️
Moc děkuji, hlavně za tento recept,který je tak báječný, ze jsem si včera objednala knihu Ruce v mouce a doufám, ze tam je tedy i tento, i když už ho znám téměř nazpaměť ☺️
Hezky den, Katka
Dobrý den, Katko,
jsem moc ráda, že jste s receptem tak moc spokojená 🙂 šneky z něj můžete udělat, půjde to. a na poloviční dávku těsta je potřeba i poloviční omládek – míchám to ručně nebo robotem.
Doufám, že se Vám kniha bude moc líbit! ♥
Iva