Věnec je upečený ze stejného těsta, jako máslová vánočka. Jen jinak tvarovaný, doplněný náplní ze sušených brusinek, které lehce polechtají jazyk svou kyselou chutí – doplňují sladkou, máslem vonící střídu.
Vydrží dlouho vláčný a moc nám chutná, proto peču po dvou kusech. Ten, komu stačí věnec jediný, musí použít polovinu psaných surovin.

 

Suroviny:
na omládek:
150 ml (g) vlažné vody
lžička sladěnky
38 g droždí
190 g hladké mouky
– vše necháme pekárnou jen umíchat a v zavřené pak necháme asi 45 minut kynout.

Dále:
130 ml (g) vody
125 g změklého másla
150 g cukru
rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce
(rozšleháme vejce, odvážíme 15 g a zbytek necháme na potření věnce před pečením)
Na nádivku: 
trochu másla
vanilkový cukr
sušené brusinky

 

Máslový věnec s brusinkami

Máslový věnec s brusinkami

 

Postup:
K omládku přidáme zbytek surovin a necháme pekárnou vypracovat a vykynout těsto.

Rozdělíme ho na dva díly = dva věnce.
Každý kus těsta rozválíme, potřeme máslem, posypeme vanilkovým cukrem a sušenými brusinkami.

 

 

Máslový věnec s brusinkami

-rozválený plát s máslem, cukrem, brusinkami-

 

Zavineme do rolády…

 

Máslový věnec s brusinkami

-srolovat do závinu-

 

 

….nakrájíme na řezy…

 

Máslový věnec s brusinkami

-nakrájet na řezy, „šneky“-

 

 

…a ty naskládáme do vymazané dortové  nebo remoskové formy.

 

Máslový věnec s brusinkami

-uložené ve vymazané formě-

 

Necháme vykynout, potřeme zbytkem vejce, posypeme mandlemi a upečeme (vkládám do trouby vyhřáté na 200°C, ihned zmírním na 170-180°C a asi 30 min peču.)

 

Máslový věnec s brusinkami

-sypaný mandlovými lupínky-