Medovník – voňavý sen, který se na jazyku jen rozplyne.
Je dost pracný i drahý, ale je to zákusek – ne buchta, kterou se zahání hlad.  Zároveň je velmi trvanlivý, takže pokud je třeba zajistit něco sladkého na oslavu, hostinu, pro návštěvu – ráda po něm sáhnu.

Suroviny:

Těsto na dva pláty na celý plech:
150 g moučkového cukru
60 g másla
1 vejce
2 žloutky
3 lžíce medu
350 g hladké mouky
1,5 lžičky jedlé sody

Krém:
250 g krystalového cukru
300 ml mléka
3 žloutky
1/2 vanilkového pudinku
250 g másla

 

Medovník

 

 

Postup:

Cukr, máslo, vejce, žloutky a med ušleháme nad parou do zhoustnutí (asi 10 min).

 

 

Vmícháme mouku se sodou, nejdříve hákama, pak vařečkou.

 

 

Přímo na pečícím papíře si odvážíme půlku těsta = 320 g

Medovník

 

Přes rozstříhnutý mikrotenový sáček rozválíme na velikost plechu. Pracujeme poměrně rychle, čím víc je těsto chladnější, tím hůř se vyvaluje. (Pokud těsto zcela zchládne, je třeba ho před rozvalováním opatrně a rovnoměrně zahřát.)

 

 

Tlustší kousky krajů můžeme seříznout a těstem nastavit chybějící část plátu.

Medovník
Pláty po jednom upečeme při 180°C/8-10min. Hotové skládáme na sebe na rovnou plochu.

Medovník

Cukr na krém zkaramelizujeme, opatrně vlijeme mléko se žloutky a pudinkem a za stálého míchání rozvaříme. V ještě teplém krému rozpustíme máslo a pak krém necháme trochu vychladnout.

 

Lžící ho naneseme na oba pláty a ty položíme na sebe. Povrch posypeme kakaem nebo Grankem a medovník necháme provlhnout do druhého dne. Okrojíme okraje, úhledně nakrájíme a můžeme podávat.

 

 

Pracovaly jsme s dvojitou dávkou, jak těsta, tak i krému, proto je medovník takhle vysoký.
Ale vynikající je i ten nižší, pouze ze dvou plátů – a kdo chce mít vysoký, ale bojí se množství, může ty dva pláty překrojit na půlky a všechny čtyři části pak navrstvit na sebe.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.